Una dintre problemele ridicate în practică atunci când Guvernul a decis să majoreze salariul minim în jumătatea lunii a fost cea legată de salariații în șomaj tehnic: ce facem cu salariile minime ale acestora - le majorăm sau așteptăm să se finalizeze șomajul tehnic și de ce s-ar impune să le majorăm din ianuarie?
Așa cum prezentam la vremea respectivă, specialiștii au recomandat, în general, ca inclusiv în cazul acestor angajați să se facă majorarea ca pentru restul angajaților, fiind doar o chestiune de operațiuni tehnice: scoatere din suspendare, majorare și revenire la suspendarea contractuală. Tocmai pentru că majorarea a venit în jumătatea lunii, firmele au optat fie pentru a o aplica de la momentul majorării efective (13 ianuarie), fie de la 1 ianuarie, prin negocieri cu angajații.
Pentru angajații în șomaj tehnic situația majorării salariului minim (evident, dacă vorbim de cei care se cantonează în zona salariului minim) afectează în mod direct valoarea indemnizației de șomaj tehnic, la care aceștia au dreptul în pofida faptului că nu merg efectiv la muncă. Or, așa cum arătam în acest material, a nu le majora salariul acestor angajați ar însemna o pierdere, chiar dacă destul de mică, la valoarea indemnizației minime.
Acum că a venit momentul ca firmele să ceară decontările de la stat pentru indemnizațiile de șomaj tehnic, sunt contabili care spun că autoritățile din unele județe refuză majorările salariale făcute pentru cei cu șomaj tehnic, cu atât mai mult cele începând cu 1 ianuarie. În ce măsură au agențiile un temei juridic să refuze solicitările de decontare în aceste cazuri?
Inspectoratul Teritorial de Muncă București, de pildă, consideră că cei care au majorat în acest fel au procedat corect, neexistând un impediment în a negocia anumite aspecte contractuale cât timp contractele sunt suspendate. Iată, mai jos, răspunsul transmis unui contabil pe subiectul majorărilor în cazul șomerilor tehnici:
„I.T.M București nu identifică în Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (...) o interdicție referitoare la negocierea unor clauze ale contractului individual de muncă în perioada în care respectivul contract este suspendat. În această ordine de idei, odată renegociat salariul raportat la modificarea salariului minim brut pe țară, indemnizația de 75% se va calcula la noul salariu (...) semnalăm și necesitatea îndeplinirii obligațiilor prevăzute la art. 4 alin. 3 din HG nr. 905/2017”.
Notă: Am trimis o solicitare, în acest context, celor de la Inspecția Muncii pentru a veni cu o lămurire valabilă la nivel național. Odată ce vom avea un răspuns, vom reveni cu o actualizare pe acest subiect.