După ce legea va apărea în Monitorul Oficial, cei de la MEAT spun că vor adapta ordinul cu procedura de aplicare a granturilor pentru HoReCa și îl vor oficializa. Procedura a stat deja în dezbatere publică și recent apăruse chiar forma sa actualizată în urma consultărilor. Abia după acești doi pași va urma startul efectiv al înscrierilor pentru accesarea granturilor.
„Aplicaţia pentru HoReCa, dezvoltată de STS, este în faza de testare, iar după promulgarea legii și aprobarea normelor de implementare, beneficiarii vor putea aplica pentru schema de ajutor de stat”, scrie în comunicatul de joi al MEAT. Anterior, ministerul anunțase că startul înscrierilor pentru granturi era estimat pentru începutul lunii iunie 2021, dar planurile au fost amânate de apariția legii care va include organizatorii de evenimente printre beneficiarii schemei.
Cine poate accesa schema de ajutor de stat
Potrivit OUG 224/2020, schema se adresează firmelor din sectorul HoReCa, dacă se încadrează pe anumite coduri CAEN.
E vorba, în primul rând, de agenții de turism, al căror obiect de activitate este clasificat potrivit următoarelor coduri CAEN:
- 7911 (activități ale agențiilor turistice);
- 7912 (activități ale tur-operatorilor);
- 7990 (alte servicii de rezervare și asistență turistică).
- 5510 (hoteluri și alte facilități de cazare similare);
- 5520 (facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată);
- 5530 (parcuri pentru rulote, campinguri și tabere);
- 5590 (alte servicii de cazare).
- 5610 (restaurante);
- 5621 (servicii de catering pentru evenimente);
- 5629 (alte activități de alimentație neclasificate la precedentele coduri CAEN - în general, nu doar în lista de mai sus);
- 5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor).
Ce condiții vor trebui îndeplinite pentru a putea accesa granturile
Principala condiție care va trebui să fie îndeplinită de firmele interesate de finanțare va fi să fi suferit pierderi din cauza pandemiei, în 2020, față de 2019 (potrivit articolelor 1 și 2 din OUG 224/2020). Însă, după cum este structurată schema de finanțare, modalitatea prin care firmele vizate vor demonstra aceste pierderi se va face prin raportare la câștigurile din 2019. Mai exact, se va considera că au suferit pierderi acei operatori economici care au avut câștiguri mai mici în 2020 decât în 2019, diferența fiind, de fapt, cea care va conta pentru calcularea finanțării (după cum voi detalia mai jos).
Există diverse locuri în actul normativ aplicabil (atât în preambul, care influențează interpretarea, cât și în cadrul articolelor) unde e precizat, expres, că dificultatea economică trebuie să fi fost cauzată de pandemie.
Va exista, însă, o modalitate prin care se va limita posibilitatea exploatării schemei de către firme care ar fi putut să aibă probleme financiare la final de 2019. Pentru că firmele care aveau astfel de probleme nu vor fi eligibile pentru schemă.
Excepții de la această regulă vor exista, însă, pentru microîntreprinderi și pentru întreprinderi mici, care s-au aflat în dificultate la 31 decembrie 2019, însă în privința cărora nu a fost deschisă vreo procedură de insolvență (și nu va fi deschisă) și să nu fi primit și să nu primească ajutor pentru salvare sau pentru restructurare. În ipoteza în care au primit asemenea ajutor, vor putea, totuși, să acceseze schema de ajutor de stat, dacă va fi rambursat și, dacă e vorba de ajutor pentru restructurare, planul de restructurare să fi încetat. Momentul în funcție de care se va ține cont de toate aceste lucruri va fi cel al acordării ajutorului în temeiul schemei.
O altă condiție se referă la structura operatorilor care aplică pentru granturi. Ei trebuie să fie organizați:
- ca societăți comerciale, în baza Legii 31/1990;
- în baza Legii 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației;
- în baza OUG 6/2011 pentru stimularea și înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri;
- în baza OUG 44/2008, referitoare la activitățile persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și a celor familiale.
În ceea ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii care vor primi finanțare, cea mai importantă de menționat e că ei vor fi nevoiți să își mențină activitatea pentru o perioadă minimă. Aceasta va fi, ca regulă, de șase luni de la momentul plății sumelor. În cazurile în care finanțarea obținută va fi de peste 200.000 euro, însă, termenul se va dubla - 12 luni de la momentul obținerii efective a finanțării.
Care este cuantumul ajutorului și cu ce va putea fi combinat acesta
Anticipam, mai sus, că finanțarea ce va putea fi obținută e legată de pierderile suferite de firme și alți operatori economici eligibili, în 2020, prin raportare la 2019. În esență, ajutorul primit va fi de 20% din totalul acestor pierderi, însă nu va putea depăși 800.000 euro.
Cum se vor calcula pierderile:
- pentru beneficiarii care raportează cifra de afaceri, diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2020;
- pentru beneficiarii care aplică regimul special pentru agențiile de turism, diferența dintre valoarea totală a facturilor emise pentru servicii turistice în 2019 (inclusiv marja) și valoarea totală a acestora pentru 2020 (la fel, inclusiv marja);
- pentru beneficiarii care țin evidența în partidă simplă, diferența dintre încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2020.
În același timp, beneficiarilor nu le va fi interzis accesul la aceste granturi, chiar dacă au accesat alte forme de finanțare, date pe timp de pandemie (cum sunt microgranturile, granturile pentru capital de lucru sau cele pentru investiții). Și nu doar asta, dar plafonul maxim al finanțărilor ce pot fi accesate (incluzându-le și pe cele de mai sus, de pildă) este de 1.800.000 euro.
Atenție! Plafonul maxim al finanțării ce poate fi accesată, în baza schemei de ajutor de stat pentru întreprinderile din domeniul HoReCa, va fi de 800.000 euro. Suma de 1.800.000 euro se referă la suma totală a finanțărilor obținute (și în baza altor scheme).
Comentarii articol (0)