Companiile care primesc granturile date de Guvern pentru domeniul turistic și domeniul alimentației publice sunt obligate să-și mențină activitatea, în funcție de sumele încasate de la stat, până la 12 luni, conform legislației granturilor pentru HoReCa. Cei care nu vor reuși asta vor fi obligați să restituie integral granturile încasate. Reamintim această informație în contextul în care plata granturilor este în plină desfășurare în perioada asta, banii urmând să fie virați solicitanților acceptați până la finele anului.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Concret, cei care încasează de la stat până la 200.000 de euro, echivalent în lei, trebuie să-și mențină activitatea minimum șase luni. Cei care încasează peste 200.000 de euro, echivalent în lei, trebuie să-și mențină activitatea cel puțin 12 luni. Desigur, nu se pun la socoteală eventualele perioade în care autoritățile decid suspendarea sau întreruperea activității comerciale a firmelor.
„Beneficiarii schemei de ajutor de stat prevăzute de prezenta ordonanță de urgență au obligația menținerii activității pentru care au obținut finanțare pentru cel puțin 6 luni sau 12 luni de la data primei plății (sic! - n. red.), în cazul în care valoarea grantului este mai mare de echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro, dacă prin acte normative nu se instituie restricții de natură a impune suspendarea ori întreruperea activității comerciale. Perioada de suspendare ori întrerupere a activității comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăți”, prevede ordonanța.
Autoritățile vor supraveghea ulterior companiile care au accesat granturile și, dacă nu se va respecta condiția menținerii activității timp de cel puțin șase sau 12 luni, vor cere banii înapoi integral, așa cum scrie la articolul 9 al ordonanței. „Ajutorul de stat se recuperează în integralitate și în situațiile în care se constată că beneficiarii nu au respectat prevederile prezentei scheme de ajutor de stat, inclusiv faptul că: a) nu au respectat obligația menținerii activității în condițiile art. 5”, este precizat, mai exact, în actul normativ.
Conform unui comunicat recent al Ministerului Economiei, plata granturilor, pentru solicitanții acceptați, a început pe 17 decembrie și urmează să se finalizeze până la 31 decembrie. „Avem ca obiectiv clar ca până la finalul anului 2021 să putem achita către beneficiari toate granturile aferente schemei de stat pentru industria HoReCa prevăzute în limita de un miliard de lei”, a declarat Constantin Cadariu, ministrul de resort.
Conform ordonanței, companiile din domeniul HoReCa ce au fost afectate de criza coronavirusului pot obține granturi de până la 800.000 de euro, echivalent în lei. Ajutorul poate fi accesat și de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale. Mai multe informații sunt aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)