Precizări MEAT privind înscrierile pentru granturile HoReCa: Cursul BNR folosit, certificarea CA de către contabilul firmei și relevanța RUE la înscriere
Cei interesați de granturile HoReCa nu au fost pe deplin lămuriți până acum, în baza ordonanței cu granturile și a normelor suplimentare, care curs de referință al Băncii Naționale va fi folosit în aplicația de înscriere și nici dacă expertul contabil al firmei are dreptul să fie cel care-și pune semnătura pe certificarea cifrei de afaceri. Pentru a răspunde nelămuririlor celor interesați, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a venit în urmă cu câteva momente cu câteva precizări extrem de utile.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
„1. Cursul de referință pentru proiect, stabilit de BNR luni 28 iunie 2021 la ora 13.00 va fi verificat automat din aplicație. În cursul zilei de azi se va modifica Anexa 7, astfel încât să nu mai fie solicitată suma în EUR.
2. Ordinea în care se înscriu potențialii beneficiari ai schemei nu este relevantă. Numarul RUE nu este criteriu de eligibilitate. Schema nu este făcută pe principiul primul venit, primul servit. Întreaga suma alocată se împarte proporțional tuturor beneficiarilor eligibili.
3. Expertul contabil, membru CECCAR, care se află în relație contractuală cu beneficiarul și a întocmit evidența contabilă, poate semna certificarea cifrei de afaceri pe anii 2019 și 2020, în sensul stabilirii diferenței de cifră de afaceri remunerabilă în cadrul schemei”, a transmis în urmă cu puțin timp Ministerul Economiei.
Firmele și persoanele fizice active în domeniul HoReCa vor putea cere, începând de marți, timp de zece zile lucrătoare, până la 800.000 de euro, sub formă de grant, pentru a acoperi 20% din pierderile suferite în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus - concret, formularul de înscriere va fi activ din 29 iunie, ora 10:00, și până în 12 iulie, la ora 20:00. Banii se dau pentru a acoperi eventualele datorii pe care companiile le au către stat (dacă există). Însă cei care-i primesc trebuie să-și mențină activitatea timp de șase luni (dacă primesc până la 200.000 de euro) sau 12 luni (dacă primesc peste 200.000 de euro) de la data primei plăți a ajutorului de stat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (1)