Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat recent raportul sinteză pe care cei interesați de aceste granturi trebuie să îl completeze, ca anexă la raportul de expertiză contabilă ori la raportul de audit, în funcție de situație.
Modelul anexei la raportul privind baza de calcul pentru ajutorul de stat ce se acordă sub forma unor granturi în temeiul OUG nr. 224/2020, intitulat raport sinteză, poate fi descărcat de aici.
Aplicanții care vor depune un raport de expertiză contabilă îi vor atașa acestuia și raportul sinteză din modelul publicat de către MEAT, ambele documente fiind certificate, în acest sens, de un expert contabil.
Pe de altă parte, solicitanții care aleg să depună un raport de audit îi vor atașa acestuia și raportul sinteză aferent, conform aceluiași model amintit, ambele documente fiind, în acest caz, certificate de un auditor financiar.
Cum se calculează efectiv baza de calcul?
Conform OUG nr. 224/2020, baza de calcul pentru ajutorul acordat de stat reprezintă:
- pentru beneficiarii care raportează cifra de afaceri, diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2020;
- pentru beneficiarii care aplică regimul special pentru agențiile de turism în conformitate cu dispozițiile art. 311 din Codul fiscal, diferența dintre volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2019 și volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2020; iar
- pentru beneficiarii care țin evidența în partidă simplă, diferența dintre încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2020.
Reamintim că procedura de implementare a granturilor pentru sectorul HoReCa a fost finalizată recent, conform unui anunț al MEAT, publicat la sfârșitul lunii trecute. Aceasta poate fi accesată aici, fiind vorba despre procedura cu anexe publicată în data de 24 mai 2021.
Conform procedurii publicate, "beneficiarii vor încărca raportul de expertiză contabilă, întocmit conform ISAE 3000 (revizuit)", informațiile financiare trebuind să fie în concordanță cu "International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) și cu Manualul privind Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (ediția 2018), emis de International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA), din cadrul International Federation of Accountants (FAC)", sau, după caz, "raportul de audit, întocmit conform ISRS 4400, «Misiuni pe baza procedurilor convenite», împreună cu anexa la acesta (raportul sinteză)", fiecare dintre rapoarte fiind asumate fie de expertul contabil, fie de auditorul financiar, după caz. Anexa la raport va fi realizată conform anexei nr. 7 la respectiva procedură.
De asemenea, în cadrul aceluiași document amintit, se precizează că, în momentul trimiterii formularului de înscriere online de către solicitant, împreună cu toate celelalte documente solicitate, inclusiv raportul de expertiză contabilă/audit și anexa la acesta, semnate electronic de expertul contabil/societatea de expertiză contabilă/auditorul financiar/firma de audit, conform celor menționate mai sus, aplicaţia electronică va transmite automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării, împreună cu numărul de identificare aferent fiecărui proiect în Registrul Unic Electronic, denumit număr RUE.
Totuși, pentru a se aplica efectiv, procedura care vizează ajutarea agențiilor de turism, a restaurantelor și a spațiilor de cazare, printre altele, urmează să fie aprobată și publicată în Monitorul Oficial. Conform promisiunilor autorităților, înscrierile ar urma să înceapă luna aceasta. Valoarea maximă a ajutorului de stat care va putea fi acordată unui beneficiar este reprezentată de echivalentul în lei al sumei de 800.000 de euro pentru fiecare "întreprindere unică".