OUG nr. 12/2021, publicată joi în Monitorul Oficial şi care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, stabileşte noi atribuții pentru consiliile de administrație ale spitalelor publice, printre care avizarea achizițiilor directe care depășesc valoarea de 50.000 de lei și dreptul de a propune realizarea unui audit extern asupra tuturor activităților desfășurate în spital.
Mai exact, consiliile de administraţie ale unităţilor spitaliceşti vor putea propune realizarea unui audit extern, stabilind atât tematica, cât şi obiectul auditului, iar aceste servicii va fi contractate de către spital conform prevederilor Legii achiziţiilor publice.
Ministerul Sănătăţii apreciază că această modificare va creşte transparenţa achiziţiilor publice şi va opri corupţia din sistemul sanitar. „Rapoartele DNA (Direcţiei Naţionale Anticorupţie - n.red.) despre corupția din sănătate arată că mita pretinsă de managerii de spitale pentru contractele încheiate cu unitatea spitalicească pe care o conduc poate reprezenta un procent fix din valoarea acestor contracte, cuprins între 5 și 20%. Prin ordonanța de urgență pe care am propus-o și pe care Guvernul a adoptat-o în ultima ședință, aducem transparență în încheierea contractelor pentru a pune capăt unor astfel de practici ilegale care au căpușat bugetul Sănătății în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.
OUG 12 mai introduce un post suplimentar de vicepreşedinte în consiliul de administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe lângă cel deja existent.
De asemenea, adunările generale şi voturile colegiilor teritoriale ale medicilor, precum şi cele ale consiliului naţional al Colegiului Medicilor din România vor putea să aibă loc şi prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă.
Comentarii articol (0)