În contextul în care profesioniștii trebuie să declare anul acesta până la 25 mai și să plătească impozit și contribuții pentru banii primiți de la stat anul trecut pe perioada stării de urgență și de alertă, ca ajutor de stat pentru activitatea redusă ori întreruptă pe fondul pandemiei, ANAF Brașov a publicat de curând un ghid pentru a veni în ajutorul celor vizați (materialul complet poate fi descărcat de la finele acestui articol).
Iată câteva idei importante pentru cei care trebuie să completeze declarația unică și să facă plățile:
1. Două indemnizații diferite
Avem, o dată, o indemnizație lunară pentru suspendarea temporară a activității, în valoare de 75% din câștigul salarial mediu brut pe 2020 (5.429 de lei), primită în baza OUG nr. 30/2020 (în starea de urgență).
Iar a doua indemnizație lunară pentru reducerea timpului de lucru determinată de starea de alertă/urgență, în valoare de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe 2020, acordată conform OUG nr. 132/2020.
2. Cine are această obligație
Profesioniștii (PFA, II etc.), avocații și cei care obțin exclusiv venituri din drepturi de autor și drepturile conexe - dacă au obținut vreuna sau ambele tipuri de indemnizații, la momentul acordării, de la stat.
3. Ce trebuie plătit?
Banii au fost dați de stat ca valori brute, motiv pentru care acum trebuie achitat la stat impozitul de 10% și CAS-ul de 25%, precum și CASS-ul de 10% (fiecare se calculează ca procent din valoarea brută primită de la stat).
4. Modalitatea de declarare
În declarația unică, aceste indemnizații sunt tratate în mod distinct de celelalte venituri ce se fiscalizează prin aceasta. Prin urmare, veniturile nu se pun la comun și nu se impozitează împreună cu altele, ci separat, iar aplicarea contribuțiilor e obligatorie, chiar dacă pentru celelalte venituri nu este.