ACCES PREMIUM
De ce premium?
Șefa ANAF: Sistemul-pilot SAF-T va fi făcut cu voluntari și va deveni obligatoriu pentru marii contribuabili din ianuarie 2022
Implementarea efectivă a fișierului standard de audit de taxe (supranumit SAF-T) se conturează tot mai bine pentru prima zi a anului viitor. După ce specialiștii estimau recent că ianuarie 2022 este momentul de la care SAF-T va deveni obligatoriu, Mirela Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a confirmat miercuri informația. În plus, aceasta a subliniat că testarea SAF-T se va face numai cu voluntari, nu cu toți marii contribuabili.
Articolul continuă mai jos
„Gândirea este ca acest sistem să fie finalizat la finele lunii iulie 2021 și să începem anul acesta un program-pilot cu marii contribuabili. Intenționăm să realizăm un parteneriat și un voluntariat în ceea ce privește înrolarea pentru utilizarea în sistem-pilot a SAF-T. Intenționăm ca, de la 1 ianuarie 2022, el să devină obligatoriu pentru marii contribuabili. Vizăm și celelalte categorii de contribuabili, însă, pentru că adaptarea sistemelor informatice necesită un timp, la momentul acesta noi vedem o etapizare a implementării SAF-T în România și vom începe cu marii contribuabili”, a anunțat
Mirela Călugăreanu la conferința de taxe organizată de PwC România.
Așadar, după ce sistemul
SAF-T va fi pus la punct, perioada de testare în sistem-pilot va fi
între august și decembrie 2021. Precizarea că numai voluntarii vor putea testa SAF-T este una importantă, deoarece până acum din informațiile publice reieșea că toți marii contribuabili vor fi incluși. La acest moment nu se știe de când vor fi obligați să folosească SAF-T contribuabilii mijlocii și cei mici.
Conform șefei ANAF, actualmente sunt în jur de
2.700 de mari contribuabili, însă anul acesta se va face o reanalizare și o reclasificare a tuturor contribuabililor. Asta înseamnă că, la 1 ianuarie 2022, lucrurile ar putea sta diferit față de cum au stat la 1 ianuarie 2021.
Actualmente, autoritățile fiscale încă mai dezbat cu mediul de afaceri cum va arăta fișierul SAF-T și ce informații va conține. Totodată, deși s-a propus ca acesta să fie transmis la ANAF lunar sau trimestrial, pe modelul deconturilor de TVA, încă nu s-a luat o decizie în acest sens.
În ianuarie 2021, specialiștii EY România au explicat că
firmele trebuie să înceapă pregătirile pentru implementarea SAF-T și au dat și exemple de verificări pe care le va putea face Fiscul odată ce sistemul va fi folosit.
SAF-T reprezintă un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile de la contribuabili la Fisc sau la auditori externi. Practic, autoritățile fiscale vor avea acces electronic direct la deconturile de TVA ale firmelor și la facturile lor și vor putea verifica în timp real dacă există probleme sau nu. Conform autorităților fiscale, SAF-T va duce și la eliminarea anumitor formulare, însă momentan nu există mai multe detalii în acest sens.
Citește și: Guvernul vrea să treacă la declarații fiscale precompletate, dar specialiștii spun că s-ar putea merge chiar mai departe.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.