ACCES GRATUIT
Se vor schimba regulile legate de ocrotirea persoanelor care nu se pot îngriji singure
Codul civil va fi modificat, după ce măsura privind punerea sub interdicţie judecătorească a persoanei care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji singură de interesele sale a devenit inaplicabilă în urma unei decizii de neconstituţionalitate a Curţii Constituţionale (CCR), iar Ministerul Justiţiei a lansat, în acest sens, o serie de propuneri de reglementare a legislaţiei actuale.
Articolul continuă mai jos
În iulie 2020, CCR a stabilit că este
neconstituţională punerea sub interdicţie judecătorească a persoanelor care, din cauza problemelor mintale, nu se pot îngriji de interesele lor. Curtea a motivat această decizie prin faptul că, în esență, măsura de ocrotire a punerii sub interdicție judecătorească pentru cei cu probleme mintale nu cuprinde și suficiente garanții care să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Ca urmare a stabilirii a acestei prevederi din Codul civil ca fiind neconstituţională, Ministerul Justiţiei a lansat, în dezbatere publică,
o serie de propuneri de reglementare.
Printre modificările propuse de Ministerul Justiţiei se numără punerea sub o tutelă specială a persoanei cu dizabilităţi psihosociale sau intelectuale, instituirea unui sistem gradual, în trepte, de dispunere a măsurilor de ocrotire pentru acestor persoane, stabilirea unor reguli privind reevaluarea periodică a regimului de ocrotire sau posibilitatea adaptării permanente, de către instanţa de tutelă, a măsurii de ocrotire în funcţie de circumstanţele concrete în care se găseşte cel ocrotit.
„Pe lângă reafirmarea și întărirea unor principii care se regăsesc deja în actuala reglementare (dispunerea măsurii de ocrotire în interesul celui ocrotit sau faptul că ocrotirea vizează deopotrivă persoana majorului și administrarea patrimoniului său), noua reglementare pune accentul pe enunțarea autonomiei celui ocrotit, a respectării voinței, preferințelor și nevoilor sale, abordare nouă în legislația națională, modernă, conformă nevoilor resimțite la nivel social și în practica instanțelor, dar și, în egală măsură, în armonie cu exigențele convenționale și constituționale în materie, țintindu-se combaterea excluziunii sociale și a discriminării, precum și încurajarea participării active a persoanelor ocrotite la viața civilă, dar și (re)integrarea acestora în plan socio-economic, cu efecte benefice asupra stării lor de sănătate”, menţionează Ministerul Justiţiei în expunerea de motive a propunerilor.
Propunerile de reglementare vizează şi
aspectul relaţiei dintre ocrotitorul legal şi persoana ocrotită. Astfel, în ceea ce privește alegerea persoanei ocrotitorului legal, se prevede că va fi numit cu prioritate soțul, părintele, o rudă sau un afin, un prieten sau o persoană care locuiește cu cel ocrotit și are legături strânse și stabile cu acesta, în stare să îndeplinească o asemenea sarcină.
Ministerul Justiţiei urmează, după consolidarea şi definitivarea propunerilor de reglementare, să pună în dezbatere publică proiectul de act normativ pentru conformarea legislaţiei naţionale cu decizia Curţii Constituţionale din iulie 2020.
Atenţie! Propunerile de reglementare ale Codului Civil trebuie transpuse într-un proiect de act normativ, fie că este vorba de o OUG sau un proiect de lege, pentru ca apoi să urmeze procesul legislativ.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)