Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Românii au comandat pizza în cantităţi industriale cât timp au stat în casă în pandemiePizza, burgerii, shaorma şi sushi au fost cele mai căutate mâncăruri pe internet, în perioada ianuarie 2019 - decembrie 2020, arată cel mai recent studiu al unei companii de cercetare de piaţă, care a urmărit stilul de viaţă al românilor în timpul pandemiei. Pandemia și lockdown-ul din anul 2020 au contribuit la creșterea comenzilor de mâncare tip fast-food în regim takeout.
Anul 2020 ne-a schimbat viaţa din toate punctele de vedere. Starea de urgenţă, izolarea la domiciu şi carantinarea oraşelor au impus noi direcţii în ceea ce priveşte atitudinea faţă de fitness sau bucătărie.
Potrivit datelor unei companii de cercetare de piaţă, adunate pe tot parcursul anului trecut, pizza s-a menţinut fruntaşă în topul preferinţelor culinare ale românilor. Practic, numărul accesărilor pe internet pentru acest fel de mâncare a crescut cu 33% faţă de anul 2019.
Pe locul al doilea se situează burgerii, extrem de căutaţi în pandemie, pentru a fi livraţi la domiciliu.
Clasamentul felurilor de mâncare râvnite de români în perioada de izolare continuă cu "meniul zilei". Aproape jumătate de milion de români care au vrut să economisească timp au optat pentru promoţiile restaurantelor. Acestea au venit cu oferte, promoţii şi variante de business lunch pentru livrarea la domiciliu.
INS a revizuit creșterea economică din 2020. Construcțiile, IT-ul și salariile bugetarilor au contribuit la evoluția PIBProdusul intern brut în trimestrul IV din 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 4,8% comparativ cu trimestrul III 2020, a anunțat Institutul Național de Statistică marți dimineață. Valoarea este însă mai mică decât cea comunicată la jumătatea lunii februarie, de 5,3%.
În 2020, produsul intern brut a scăzut cu 3,9%, comparativ cu anul 2019. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 1,4% pe seria brută (1,5% în februarie) şi de 1,8% pe seria ajustată sezonier (1,7% în februarie).
„Seria brută, cât şi cea ajustată sezonier, a produsului intern brut trimestrial a fost recalculate ca urmare a revizuirii datelor trimestriale pentru anul 2019 în vederea reconcilierii cu datele anuale semidefinitive, precum şi ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrele I-IV 2020”, precizează INS.
„Estimările «semnal» precum şi cele provizorii ale produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi”, mai arată INS.
Bloomberg: Băncile centrale se vor confrunta cu o lună de foc din cauza crizei provocate de Covid-19Speranţele că vaccinurile împotriva coronavirusului şi stimulentele guvernamentale masive deschid calea de evadare din cea mai gravă criză de sănătate din ultimul secol au făcut ca randamentele obligaţiunilor să crească şi să ducă pariurile pe accelerarea inflaţiei în SUA la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Acest lucru schimbă terenul pe care stau cei care iau decizii de politică monetară, aceştia promiţând să menţină costurile de finanţare ale statelor jos şi banii ieftini până când expansiunea se va putea autoîntreţine, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.
În următoarele două săptămâni, Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană, precum şi colegele lor din Japonia, Marea Britanie şi Canada vor reitera cu siguranţă aceste promisiuni, dornice să evite greşelile din ultima criză, când au retras sprijinul prea devreme. Riscul pare acum să încline în cealaltă direcţie.
În timp ce factorii de decizie politică salută o creştere modestă a randamentelor obligaţiunilor ca semnal de încredere în perspectivele economice, mai ales în cele ale SUA, ei îşi fac griji că un salt necontrolat ar sufoca revenirea.
Comentarii articol (0)