Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
PIB-ul României a scăzut cu 3,9% în 2020, față de 2019. Contracția economiei, printre cele mai mici din UEProdusul intern brut al României a scăzut în anul pandemiei de coronavirus cu 3,9%, în comparație cu anul 2019. Deși în trimestrul 2 a fost înregistrată o scădere de 12%, aceasta a fost recuperată în ultimele două trimestre ale anului. Și la nivelul UE, contracția economiei românești este printre cele mai mici.
„Produsul intern brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,5% pe seria brută şi de 1,7% pe seria ajustată sezonier”, arată datele publicate marți dimineață de Institutul Național de Statistică.
„Estimările «semnal» precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă”, se mai arată în comunicatul INS.
ONU: Pandemia de COVID riscă să declanşeze o criză alimentară globală. Alimentele devin tot mai scumpe şi mai greu de obţinutPandemia de coronavirus riscă să declanşeze o criză mondială a alimentelor, mai ales în regiunile sărace ale planetei, unde hrana şi alimentele de bază devin tot mai scumpe şi mai greu de obţinut, informează The Guardian.
„Lanţul de aprovizionare cu produse agroalimentare s-a redus din cauza COVID-19. Hrana a devenit mai scumpă şi, în unele regiuni, complet inaccesibilă. Aprovizionarea cu mâncare va fi o problemă mult mai complicată în 2021 comparativ cu 2020”, a declarat Agnes Kalibata, raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi fost ministru al Agriculturii din Rwanda.
Conform unui raport global privind crizele alimentare, 183 de milioane de persoane au fost încadrate „în situaţie de stres” – la un pas de foamete acută şi cu riscul de a ajunge într-o situaţie de criză sau într-o stare mai gravă, în cazul confruntării cu un şoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.
Măsurile de sprijin economic din zona euro vor fi menţinute, iar în funcție de evoluția pandemiei vor fi ajustateMăsurile de stimulare economică vor fi menținute cât va fi necesar, urmând să fie ajustate în funcție de evoluția crizei pandemice, au decis miniștrii de Finanțe din zona euro, după discuțiile de luni seară, derulate prin videoconferinţă.
După dezbateri, Paschal Donohoe, ministrul irlandez de Finanţe şi preşedintele Eurogrupului, a declarat că abordarea bugetară a zonei euro va fi stabilită "până în vară".
El a explicat că, pe măsură ce relansarea economică avansează, măsurile de stimulare vor deveni punctuale.
"Eurogrupul menţine foarte activ implicarea în criza medicală şi economică din zona euro. (...) Cu cât depăşim mai rapid această pandemie, cu atât vom aborda mai rapid consecinţele economice", a declarat Paschal Donohoe, conform Consiliului Uniunii Europene.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)