ACCES GRATUIT
UPDATE: Noi reglementări ANRE: Dezvoltatorii imobiliari nu vor mai transfera proprietarilor costurile cu racordarea la electricitate şi gaze naturale
Dezvoltatorii ansamblurilor rezidenţiale nu vor mai putea transfera către proprietarii individuali cheltuielile făcute cu racordarea la reţeaua de electricitate şi la cea cu gaze naturale, deoarece aceste costuri vor fi acoperite de către distribuitori sau vor fi recuperate de la distribuitori, dacă constructorii vor ajunge să le achite. Aceste prevederi se regăsesc în două ordine ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) publicate recent în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
Ordinul ANRE nr. 16/2021, publicat marţi în Monitorul Oficial, stabileşte că
distribuitorul de electricitate are obligaţia de a finanţa lucrările de racordare la reţeaua de electricitate, însă, dacă acesta nu o poate face până la data solicitată de utilizatorul interesat, acesta din urmă poate alege să suporte cheltuielile necesare. Mai exact, dezvoltatorul imobiliar poate opta să achite integral sau parţial costurile prevăzute cu racordarea instalaţiei, urmând ca apoi să îşi poată recupera cheltuielile de la distribuitor, în tranşe anuale egale, pe o perioadă de cinci ani. În contractul care se va încheia între dezvoltator şi distribuitorul de electricitate vor fi prevăzute atât costurile lucrărilor, cât şi modalitatea de returnare a acestor cheltuieli.
Distribuitorul va prelua în proprietate reţeaua electrică doar după ce numărul cererilor de racordare a proprietarilor - viitori clienţi, reprezintă cel puţin 80% din numărul total al punctelor de consum din ansamblul rezidenţial, pentru alimentarea cărora s-a realizat reţeaua respectivă.
Cel de-al doilea act, ordinul ANRE nr. 18/2021 privind racordarea la reţelele de gaze naturale, publicat astăzi în Monitorul Oficial, stabileşte că
distribuitorul de gaze este obligat să finanţeze lucrările de investiţii necesare racordării, însă în ordinea primirii, înregistrării şi prelucrării cererilor pe parcursul unui an calendaristic. Dacă cel care face cererea de racordare vrea să fie făcută mai rapid racordarea, poate opta pentru plata din fondurile proprii pentru lucrările necesare, urmând ca apoi să îşi poate recupera cheltuielile de la distribuitor, conform aceluiaşi mecanism stabilit şi pentru racordarea la electricitate, respectiv pe durata a cinci ani, în tranşe egale anuale.
În cazul alege prima variantă, respectiv distribuitorul să finanţeze lucrările de racordare la gazele naturale, dezvoltatorul ansamblului va trebui să plătească tariful de analiză a cererii de racordare, viitorii clienţi casnici fiind exceptaţi de la această plată.
Important! Distribuitorii de gaze naturale şi energie electrică au la dispoziţie 30 de zile pentru a elabora o procedură proprie pentru a pune în aplicare regulamentele stipulate în ordinele ANRE menţionate anterior.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)