Propunerea care vizează completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR a trecut deja de deputați la final de februarie și, deși primise inițial raport negativ de la comisia juridică, în Senat, a primit un raport suplimentar recent, de data asta, favorabil pentru adoptare. Odată ce trece și de Senat, proiectul va mai trebui promulgat de șeful statului.
Concret, propunerea legislativă conține o singură prevedere, care urmează să fie introdusă în Legea CCR la controlul constituționalității legilor înainte de promulgare. Mai exact, judecătorii CCR vor trebui să se pronunțe în cel mult 30 de zile atunci când le sunt înaintate critici de neconstituționalitate pe un proiect de lege sau pe o propunere adoptat/ă în Parlament.
Notă: CCR se pronunță asupra constituționalității legilor înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori.
În mare, termenul ar fi necesar (acum nu există niciun orizont de timp la care judecătorii să se raporteze cu strictețe) pentru că, spun inițiatorii acestei propuneri, „este inadmisibil ca o lege adoptată de Parlament și contestată la Curtea Constituțională să fie întârziată în aplicare din cauza unei dezbateri și pronunțări prelungite”.
Atenție! Modificarea Legii CCR va deveni oficială după ce propunerea despre care discutăm va fi adoptată de senatori, care au votul decisiv, după ce legea va fi promulgată prin decret și va fi publicată în Monitorul Oficial (intrarea în vigoare urmând să aibă loc în trei zile de la publicare).
Comentarii articol (2)