În întârziere (trebuiau aprobate în perioada ianuarie - februarie)
- Un proiect de lege pentru transpunerea în Codul fiscal a Directivelor europene 1.995/2019 și 2.455/2017, în forma lor actualizată de autoritățile europene în cursul anului 2020. Este vorba de reglementări ce țin de vânzarea de bunuri la distanță.
- Un proiect de hotărâre ce prevede modificări privind construcțiile ce trebuie autorizate pentru securitatea la incendiu. Deși trebuia aprobat încă din februarie, documentul abia a fost pus în dezbatere luna asta.
- Tot în februarie trabuia adoptat un proiect de lege care va schimba cadrul legal al vânzărilor de bunuri de către comercianți și un proiect de lege referitor la punerea la dispoziție a aplicațiilor mobile, a cărților electronice și a jocurilor. Primul a fost pus în dezbatere încă din septembrie 2020, iar al doilea - din noiembrie 2020.
- Un proiect de lege cu modificări la Codul penal, pentru a sancționa o varietate de fapte legate de criptomonede, este, de asemenea în întârziere. Acesta trebuia adoptat luna trecută, dar a figurat chiar azi pe agenda Executivului.
- Un proiect de lege cu un nou regim legal al deșeurilor, un proiect de lege cu un nou regim al depozitării deșeurilor și un proiect de hotărâre cu sistemul de garanție-returnare pentru sticle sunt în așteptarea aprobării Guvernului. Primul a fost pus în dezbatere în septembrie 2020, iar al doilea și al treilea au fost puse în noiembrie 2020.
Martie
- Alt proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal ar urma să fie aprobat în martie de Executiv. De data asta, este vorba de transpunerea Directivei europene 262/2020 - chestiuni ce țin de domeniul accizelor.
- Un proiect de lege pentru implementarea Directivei europene privind whistleblowers urmează să fie aprobat de Guvern luna asta și să fie trimis Parlamentului. Acesta are implicații în special pentru companiile mari, cu mulți salariați. Documentul a fost pus în dezbatere luna asta.
- Tot luna asta ar urma să fie aprobat un proiect de hotărâre cu norme pentru stabilirea condițiilor minime ale spațiilor de cazare, necesare pentru aplicarea unor măsuri sanitare în situații de risc epidemiologic. Documentul trebuie elaborat de Ministerul Sănătății.
- Alt proiect pregătit de Ministerul Sănătății este cel despre care am mai scris în septembrie 2020, care se referă la interdicția comercianților de a vinde băuturi energizante către minori.
Aprilie
- Proiectul noii legi a Oficiului Național al Registrului Comerțului urmează să fie aprobat într-o ședință a Guvernului din aprilie 2021. Acesta conține mai multe simplificări majore, mai ales pe partea de înființare a firmelor. Documentul a fost inițiat încă de anul trecut, din octombrie.
- Un proiect de lege pentru modificarea regulilor procedurilor de prevenire a insolvenței și de insolvență este programat, de asemenea, în aprilie 2021. Documentul trebuie inițiat de Ministerul Justiției.
- Luna a patra a anului va aduce, teoretic, și aprobarea unui pachet legislativ privind domeniul prevenirii spălării banilor. Este vorba de două proiecte de hotărâre și de un proiect de lege, care trebuie făcute de Ministerul Finanțelor.
Mai
- Luna mai ar trebui să aducă un nou proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, ce trebuie inițiat de Ministerul Finanțelor. În acest caz n-avem niciun indiciu despre motivul pentru care se dorește modificarea Codului.
Iunie
- Prima lună din vară este momentul la care Guvernul va adopta anumite modificări, prin proiect de hotărâre, la normele detașării transnaționale a salariaților (via Ministerul Muncii). Totodată, mai este pregătit un proiect de hotărâre cu modificări la normele de securitate și sănătate în muncă (via Ministerul Sănătății).
Iulie
- La mijlocul verii, în planul de lucru al Guvernului figurează pentru aprobare un proiect de lege ce vizează „o mai bună asigurare a respectării normelor legale în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme”, conform documentului citat. Probabil că vom vorbi de schimbări importante pentru comercianți.
- Un proiect de lege privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului ar trebui aprobat în cursul lunii iulie 2021. Cel mai probabil este vorba de transpunerea în legislație a unei directive europene despre care am scris recent și care va afecta activitatea comercianților.
August
- Un proiect de lege pentru modificarea Codului muncii este în plan în ultima lună a verii. Deși n-avem indicii despre ce este vorba, probabil că schimbările vor fi relevante pentru angajatorii din România. Inițiatorul va fi Ministerul Muncii.
- Tot în august este programat încă un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal. Este vorba de transpunerea Directivei europene 1.151/2020 - din nou chestiuni ce țin de accize.
Septembrie
- La început de toamnă urmează aprobarea unui proiect de lege cu măsuri de digitalizare a activității autorităților și instituțiilor publice. Mai exact, este vorba de măsuri pentru folosirea arhivării electronice. Deși vizate sunt, în principal, autoritățile și instituțiile publice, măsura ar putea influența relația directă cu mediul de afaceri.
- Totodată, mai sunt în plan trei proiecte de legi pe care le va pregăti Ministerul Apărării - unul ține de modificarea regulilor de autorizare a construcțiilor, unul ține de modificarea regulilor privind calitatea în construcții și unul ține de modificarea regulilor privind apărarea împotriva incendiilor.
- În septembrie, Ministerul Finanțelor va iniția un proiect de lege cu modificări ce țin de Codul vamal al României. În același timp, Ministerul Transporturilor va veni cu un proiect de lege de modificare a Codului fiscal și cu un proiect de lege de modificare a ordonanței privind Fondul pentru mediu.
Octombrie
- Ministerul Finanțelor va veni apoi, în octombrie, cu un proiect de lege pentru modificarea statutului personalului vamal.
Noiembrie
- Pe final de toamnă, Guvernul estimează că va aproba proiectele de legi privind bugetul de stat pentru anul 2022.
- Tot atunci, ar urma să se aprobe un proiect de hotărâre cu modificări ce țin de cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru folosirea, de către salariați, a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă. Măsurile ce vor fi inițiate de Ministerul Muncii probabil că vor viza în mod direct angajatorii.
Decembrie
- Pe final de an, autoritățile plănuiesc să aprobe un proiect de lege cu Codul finanțelor publice locale și un proiect de lege cu Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.
- În fine, în decembrie 2021 ar urma să fie aprobat proiectul de hotărâre privind salariul minim brut pe țară aplicabil în anul 2022.
Atenție! Proiectele de hotărâri trebuie doar adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Proiectele de legi trebuie aprobate de Guvern, adoptate de Parlament, promulgate de președintele României și publicate în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Astfel, chiar dacă unele modificări vor fi aprobate anul acesta de Executiv, nu toate vor ajunge să se aplice efectiv până în decembrie. În plus, trebuie ținut cont și de faptul că sunt șanse să apară întârzieri la estimările de mai sus, dar și de faptul că anumite proiecte ar putea fi transformate în ordonanțe.