Firmele și profesioniștii care sunt obligați, conform legislației prevenirii spălării banilor, să raporteze tranzacțiile suspecte și tranzacțiile în numerar de la 10.000 euro în sus trebuie să folosească modele noi de documente. Documentele publicate de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) sunt valabile începând de azi.
Concret,
Ordinul ONPCSB 14/2021, care a apărut în luna martie, intră efectiv în vigoare după 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică astăzi. Actul normativ cuprinde
patru modele de rapoarte care trebuie transmise la ONPCSB și instrucțiuni de completare pentru ele.
1. Raportul de tranzacții suspecte (pentru entități bancare și nonbancare). Conform Legii 129/2019, firmele și profesioniștii considerați entități raportoare sunt obligați să trimită un raport la Oficiu, de exemplu, dacă știu sau suspectează că bunurile dintr-o tranzacție provin din săvârșirea de infracțiuni.
2. Raportul de tranzacții cu numerar de minimum 10.000 de euro (pentru entități bancare și nonbancare). Entitățile raportoare sunt, de asemenea, obligate să raporteze la Oficiu tranzacțiile în numerar de minimum 10.000 de euro (în lei sau în valută), echivalent în lei, inclusiv operațiunile care au o legătură între ele.
3. Raportul de transferuri externe (pentru entități bancare și nonbancare). În acest caz, este vorba de o obligație pe care o au instituțiile de credit și instituțiile financiare, care trebuie să transmită rapoarte privind transferurile externe în și din conturi, în lei sau în valută, a căror limită minimă este tot echivalentul în lei a 10.000 de euro. Inclusiv operațiunile care au o legătură între ele, mai este subliniat în legea amintită.
4. Raportul privind transferurile de fonduri pentru activitatea de remitere de bani. În fine, al patrulea model de document oficializat de autorități se referă la faptul că, pentru remiterea de bani, entitățile raportoare trebuie să transmită la ONPCSB rapoarte privind transferurile de fonduri de minimum 2.000 de euro, echivalent în lei.
Raportul privind tranzacțiile suspecte trebuie transmis autorităților
de îndată, conform legii, adică înainte de a face orice tranzacție pentru clientul în legătură cu care există suspiciuni. Celelalte rapoarte trebuie transmise la ONPCSB în
trei zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacției.
În mod normal, Legea 129/2019 prevede că modelele rapoartelor amintite mai sus ar fi trebuit să apară în Monitorul Oficial încă
din toamna anului 2019. Însă ONPCSB a venit cu ele abia în luna martie a acestui an și se foloseasc de-acum încolo. Totuși, asta nu înseamnă că până acum nu s-a raportat nicio tranzacție. Raportările s-au făcut în baza modelelor stabilite de vechea legislație a prevenirii și combaterii spălării banilor.
În vara lui 2019, Legea 129/2019 a înlocuit vechiul cadru legal al
prevenirii și combaterii spălării banilor și a venit cu unele obligații noi pentru companii, printre care se numără cea de a declara beneficiarii reali.
Entitățile raportoare sunt considerate, în mare, instituțiile de credit, instituțiile financiare, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, experții contabili și contabilii autorizați, evaluatorii autorizați, consultanții fiscali, notarii publici, avocații, executorii judecătorești, furnizorii de servicii pentru societăți, agenții și dezvoltatorii imobiliari, precum și alte persoane care, în calitate de profesioniști, comercializează bunuri (în măsura în care efectuează tranzacții în numerar de minimum 10.000 de euro, echivalent în lei).