Dacă programul Casa Verde, destinat finanţării instalării de panouri fotovoltaice, a fost operaţionalizat la începutul lunii februarie, iar Administraţia Fondului de Mediu (AFM) urmează să plătească toate restanţele pe care le are din programul de anul trecut, finanţarea prin „Casa Eficientă Energetic” a lucrărilor făcute de persoanele fizice pentru eficientizarea consumului de energie în locuinţe este blocată, din cauza lipsei de personal suficient în cadrul AFM pentru a evalua cele peste 2.000 de cereri depuse.
Casa Eficientă Energetic a debutat, pentru prima dată, pe 15 septembrie 2020, şi viza să le ajute pe
persoanele fizice care vor să îşi crească eficienţa energetică a locuinţei cu 60% din costul acestor lucrări, finanţarea nerambursabilă din partea statului fiind în limita a 70.000 lei, circa 15.000 euro.
Ministrul Mediului a afirmat, marţi, în cadrul unei declaraţii de presă, că în cadrul programului au fost depuse peste 2.200 de dosare, însă din cauza lipsei de personal, aceste dosare nu au putut fi evaluate şi nici semnate contractele de finanţare.
Prin acest program, finanţarea nerambursabilă poate fi acordată celor care vor să izoleze termic locuința, să schimbe tâmplăria exterioară, să instaleze sau să modernizeze sistemele de încălzire și de furnizare a apei calde, să modernizeze sistemul de iluminat locuința, prin folosirea de becuri cu LED și a senzorilor de mișcare, și să monteze obloane ori jaluzele exterioare. Finanțarea se acordă o singură dată, doar pentru cheltuieli efectuate în cadrul locuințelor existente și nu se acordă finanțare imobilelor aflate în construcție. De asemenea, pentru a putea primi bani de la stat, beneficiarul trebuia să instaleze echipamente și aparate electronice noi.
Ministrul Mediului a mai spus că va exista şi pentru 2021 un buget pentru Casa Eficientă Energetic, iar suma maximă ce poate fi acordată unei locuinţe monofamiliale este de 15.000 euro.
În privinţa programului
Casa Verde Fotovoltaice, ministrul a afirmat:
„Am operaționalizat programul în ultimele două luni și ne vom asigura că sunt finalizate toate restanțele din sesiunea precedentă, astfel încât să putem plăti tot ce am contractat și să contractăm tot ce este aprobat. Din bugetul neconsumat și într-o formă îmbunătățită a Ghidului de finanțare vom lansa o nouă sesiune în cursul anului 2021", a declarat Tanczos Barna.
Programul „Casa Verde” este destinat finanțării instalării de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, iar persoanele fizice pot cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce acoperă până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, dar nu mai mult de 20.000 lei, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%.
La începutul lunii februarie, regulile stabilite de
ghidul de finanţare a programului Casa Verde au fost modificate, iar termenul de implementare a proiectului a fost majorat de la opt luni, la cel mult 12 luni.
De asemenea, programul privind instalarea
panourilor fotovoltaice pentru gospodăriile izolate şi neracordate la reţeaua electrică va avea o nouă sesiune în acest an. Anul trecut, cei ce dețin gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică națională au putut solicita autorităților până la 25.000 de lei pentru cumpărarea și instalarea de panouri fotovoltaice. Banii nu se primesc toți odată, ci eșalonat, pe toată durata implementării proiectului, și sunt gestionați de către primăria de care aparține respectiva gospodărie.
Finanțarea este nerambursabilă și acoperă integral cheltuielile legate de instalarea panourilor fotovoltaice, adică cei interesați nu vor fi nevoiți să plătească niciun ban pentru cumpărarea și instalarea panourilor.
Comentarii articol (2)