„Deși termenul oficial este 25 mai atât pentru depunerea declarației unice, cât și pentru realizarea plăților aferente, este preferabil să nu așteptăm până în ultimul moment pentru a realiza aceste formalități.
În primul rând, dacă primim observații online sau realizăm o eroare și declarația nu este primită în sistem, ar fi destul de neplăcut să ratăm termenul. Dacă o facem din timp, avem posbilitatea să sunăm la numărul ANAF de asistență contribuabili pentru a cere ajutor sau chiar să întrebăm direct la filiala noastra ANAF un reprezentant al acestora.
În al doilea rând, știm cu toții că în anii trecuți au existat uneori probleme cu compensarea sumelor plătite. Fiindcă plătim într-un cont unic, este posibil ca suma plătită pentru impozit să nu se stingă integral, iar o parte din aceasta să fie transmisă către CASS, de exemplu. Compensarea se face electronic, nu manual de un funcționar ANAF. Procesarea declarației unice se face în aproximativ 2 săptămâni în funcție de filiala ANAF.
Așadar este mai bine să depunem declarația la începutul lunii mai, cel târziu și să facem plata peste câteva săptămâni, în termen. Astfel, când facem plata, declarația este deja înregistrată inclusiv cu sumele pe care le datorăm către ANAF și sunt mai multe șanse ca ele să se stingă corect în baza plății noastre”, ne-a spus anul trecut Ruxandra Vișoiu, avocat (R&R Partners).
Despre situația plăților pe declarația unică distribuite greșit din contul unic în care se fac plățile am mai scris, la începutul lui 2020, când i-am întrebat pe cei de la Fisc cum pot „păgubiții” să-și rezolve problema: practic, numeroși contribuabili s-au plâns după declarația pe 2019 că, deși au plătit integral ceea ce rezulta din declarație, s-au trezit cu sume restante la unele dintre dările fiscale datorate. Ce se întâmplase fusese că, așa cum ne-a indicat Ruxandra Vișoiu, banii s-au distribuit în mod greșit între impozit și contribuții.
Răspunsul ANAF a fost că oricine are nelămuriri privind distribuirea sumelor plătite în contul datoriilor fiscale nu are decât să se ducă la ghișeu să stea de vorbă cu funcționarii Fiscului pentru a lămuri chestiunea. ANAF ne-a asigurat însă că, în urma menționării acestei situații, s-au dispus verificări la organele fiscale pentru a se remedia problemele de acest fel.
Totuși, Fiscul atrăgea atenția că dacă un contribuabil are mai multe tipuri de obligații fiscale de plătit la ANAF (mai multe decât reies pe declarația unică), iar suma plătită nu e suficientă pentru a le stinge pe toate, atunci se stinge datoria pe care o indică debitorul sau suma e distribuită conform regulilor de prioritate din procedura fiscală.
În plus însă, de anul acesta vorbim și de o schimbare în interacțiunea cu Fiscul. De la 1 ianuarie 2022, PFA-urile sau persoanele ce exercită profesii libere interacționează cu organul fiscal din raza domiciliului lor fiscal, potrivit Ordinului Fiscului 2.021/2021. Domiciliu fiscal în sensul de loc unde își au domiciliul sau acolo unde locuiesc efectiv, dacă vorbim de o adresă diferită de cea de domiciliu. Asta înseamnă că se schimbă și locul unde se plătesc dările fiscale. De la 1 ianuarie și până la final de martie am avut o perioadă de tranziție, când toate plățile greșite făcute de PFA-uri și profesioniști la unitățile Trezoreriei Statului la care sunt arondate vechile organe fiscale s-au transferat la unitățile la care sunt arondate noile organe fiscale competente.
Începând cu 1 aprilie 2022, sumele plătite greșit la vechiul organ fiscal sunt returnate, iar PFA-urile și profesioniștii trebuie să le plătească încă o dată, dar la organ fiscal corect - or, dacă PFA-urile lasă plățile pentru declarația unică pe ultima sută de metri, e posibil să depășească termenul de plată.