Astfel, spitalele care pot asigura asistență medicală pacienților confirmați sau suspecți de COVID-19 pot face parte din una dintre următoarele categorii:
- boli infecțioase;
- pneumologie;
- spitale generale și spitale de urgență;
- maternități cu paturi dedicate COVID-19;
- unități care asigură servicii de dializă pacienților cu COVID-19;
- centre oncologice;
- spitale de psihiatrie; precum și
- alte spitale monospecialitate.
În plus, se schimbă modalitatea de triaj în clinicile și spitalele care primesc pacienți în regim de cameră de gardă sau cabinete de consultații, acestea fiind obligate să folosească fișa de triaj clinic și epidemiologic publicată ca anexă la ordinul MS.
Pe de altă parte, spitalele care dispun de unități sau compartimente de primiri urgențe vor folosi în continuare propriile fișe de triaj, folosindu-se doar în mod opțional de fișa ordinului MS.
Reamintim că triajul clinic și epidemiologic reprezintă prima etapă de evaluare a pacienților și de optimizare a fluxului acestora, pentru a se putea face o prioritizare obiectivă a cazurilor admise în spitale, astfel încât fiecare pacient să poată primi un tratament adecvat.
În concordanță cu noua reglementare, spitalele, publice sau private, care permit recoltarea analizelor uzuale aferente clasificării spitalelor au obligația să asigure asistența medicală a pacienților suspecți sau confirmați cu COVID-19 în decursul internării pentru altă patologie. În acest sens, în fiecare spital care permite internarea va fi amenajată o zonă separată de spațiul în care se îngrijesc pacienți cu alte patologii, care să respecte măsurile de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2, până când se stabilește diagnosticul pacientului și este posibil transferul acestuia într-un spital adecvat fazei clinice a COVID-19 în care se află.
Fazele clinice sau formele de manifestare ale infecției cu SARS-CoV-2 sunt cinci la număr și pot fi asimptomatice, ușoare, medii, severe sau critice.
Lista analizelor uzuale necesare clasificării spitalelor include următoarele investigații:
- hemoleucograma cu formulă leucocitară;
- gazometria arterială și echilibrul acido-bazic (EAB);
- probele de inflamație sau sepsis, care să includă cel puțin proteina C reactivă, optim și procalcitonina sau presepsină;
- coagulograma și D-dimeri;
- enzimele cardiace; și
- ureea, creatinina, ALT, AST, bilirubina, glicemia, amilaza, lipaza și LDH.
Așa cum spuneam, ordinul MS a intrat în vigoare și este aplicabil de vineri, adică de la data publicării în Monitorul Oficial. Conducerea spitalelor care dispun de capacitățile de investigație și tratament minime prevăzute în ordinul publicat are obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea acestuia în vigoare, să asigure personalul medical necesar în acest sens, precum și toate procedurile interne pentru consultul multidisciplinar, în cazul în care acestea nu există deja.
Comentarii articol (0)