În noiembrie 2020, Curtea Constituțională a României (CCR) a spus că prevederea din Codul de procedură civilă ce permite soluționarea unei contestații privind tergiversarea procesului de către aceeași instanță care este criticată pentru întârziere este neconstituțională și că normal ar fi ca judecarea contestației să se facă de către instanța ierarhic superioară celei criticate.
Legea 199/2022, publicată vineri în Monitorul Oficial, aduce modificări regimului contestației din Codul de procedură civilă. Proiectul care a stat la baza legii a fost inițiat de Guvern, fiind supus de două ori votului Parlamentului. La a doua trecere prin Parlament, s-a păstrat exact forma inițială de Guvern a documentului, fiind scoase modificările pentru care CCR a stabilit că e nevoie de reexaminare.
Astfel, de luni vom avea următoarea „schemă” pentru contestație:
- soluționarea ei o va face instanța ierarhic superioară, în complet de trei judecători, iar când procesul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, în complet de cinci; contestaţia unui proces judecat de cinci judecători se soluţionează de un alt complet de cinci;
- instanța la care se judecă procesul va trimite de îndată contestația instanței competente, împreună cu o copie certificată de pe dosarul cauzei și, dacă e posibil, în format electronic;
- se menține ideea că formularea contestației nu suspendă judecata;
- judecarea contestației se va face tot în zece zile, dar în cameră de consiliu, cu citarea părților, printr-o hotărâre care nu este supusă niciunei căi de atac, ce trebuie motivată în termen de cinci zile de la pronunţare; acum, soluționarea se face fără citarea părților.
Comentarii articol (1)