avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... CUM POATE FI ATACATA O HOTARARE A CAMEREI PRELIMINARE ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

CUM POATE FI ATACATA O HOTARARE A CAMEREI PRELIMINARE DIN IANUARIE 2015 DE CATRE PERSOANA VATAMATA SI PARTEA CIVILA ?

CUM POATE FI ATACATA O HOTARARE A CAMEREI PRELIMINARE DIN IANUARIE 2015 DE CATRE PERSOANA VATAMATA SI PARTEA CIVILA ?

Doresc sa precizez ca in ianuarie 2015, CPP nu permitea persoanei vatamate si partii civile sa faca contestatie la hotararea camerei preliminare, iar ulterior, ca urmare a modificarii CPP in urma unei Decizii a Curtii Constitutionale, persoana vatamata si partea civila pot face contestatii.
Cel mai recent răspuns: rrocambole , utilizator 08:36, 20 Ianuarie 2020
Hotararile Curtii Constitutionale decid doar pentru viitor. Pot avea efecte asupra unor hotarari ramase definitive doar daca sunt asimilate decriminalizarii.
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2020
tgeorgescu, utilizator
Multumesc, dar totusi nu am inteles.
Se poate ataca sau nu, iar daca da, cum ?

Inainte de Decizia CCR:

Art. 347

Contestaţia

(1) În termen de 3 zile de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 346 alin. (1), procurorul şi inculpatul pot face contestaţie cu privire la modul de soluţionare a cererilor şi a excepţiilor, precum şi împotriva soluţiilor prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5).

(2) Contestaţia se judecă de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară celei sesizate. Când instanţa sesizată este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se judecă de către completul competent, potrivit legii.

(3) Dispoziţiile art. 343-346 se aplică în mod corespunzător.


Dupa Decizia CCR

Art. 347. Contestatia

(1) In termen de 3 zile de la comunicarea incheierilor prevazute la art. 346 alin. (1)-(42), procurorul, partile si persoana vatamata pot face contestatie. Contestatia poate privi si modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor

(2) Contestatia se judeca de catre judecatorul de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara celei sesizate. Cand instanta sesizata este Inalta Curte de Casatie si Justitie, contestatia se judeca de catre completul competent, potrivit legii.

(3) Contestatia se solutioneaza in camera de consiliu, cu citarea partilor si a persoanei vatamate si cu participarea procurorului. Dispozitiile art. 345 si 346 se aplica in mod corespunzator.

(4) In solutionarea contestatiei nu pot fi invocate sau ridicate din oficiu alte cereri sau exceptii decat cele invocate sau ridicate din oficiu in fata judecatorului de camera preliminara in procedura desfasurata in fata instantei sesizate cu rechizitoriu, cu exceptia cazurilor de nulitate absoluta.

Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2020
rrocambole, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ucidere din culpa contestatie camera preliminara al3xn01 al3xn01 Buna ziua contestatia de la camera preliminara o primesc acasa? (vezi toată discuția)
Contestatie la decizia din camera preliminara florinel114 florinel114 Buna dimineata,cum pot sa fac contestatie la decizia din camera preliminara data de tribunal si unde trebuie sa o depun,eventual daca imi dati un model si in ... (vezi toată discuția)
Care e calea de atac? Just-drept Just-drept Cineva din familie a avut un proces la Curtea de Apel, judecat de catre judecatorul de camera preliminara. In urma judecatii, judecatorul a respins ca ... (vezi toată discuția)