Totodată, s-a mai stabilit că medicii de familie beneficiază tot de un tarif de 40 lei pe inoculare pentru vaccinarea propriu-zisă administrată persoanelor fără medic de familie sau persoanelor pentru care medicul de familie propriu nu poate face vaccinarea. Indiferent dacă e vorba de vaccinarea pacienților proprii sau a altor pacienți, tariful include consultația medicală și raportarea și monitorizarea reacțiilor adverse de după vaccinare.
Inițial, se stabilise că medicii de familie vor fi plătiți în funcție de câți pacienți de pe listele proprii urmează să vaccineze, după cum urmează:
- pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei pe serviciu;
- peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei pe serviciu;
- peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei pe serviciu.
Până la urmă, însă, Guvernul s-a răzgândit și a stabilit acel tarif unic de 40 de lei pe inoculare, indiferent de situație.
Potrivit declarațiilor recente ale Ioanei Mihăilă, ministrul sănătății, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie începe în data de 4 mai 2021. Pentru început, se folosește doar vaccinul Johnson & Johnson, care necesită administrarea unei singure doze.
"Vaccinarea la nivelul cabinetului medicului de familie va fi lansată oficial la nivel național în data de 4 mai. Conform raportărilor și estimărilor Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare, în momentul acesta gândul nostru este să începem cu vaccinarea cu vaccinul Johnson & Johnson, care necesită o singură doză. Asta este ceea ce gândim în momentul acesta. În momentul lansării, vom avea o informație certă. Și-au exprimat disponibilitatea de a vaccina, la nivelul cabinetului medicului de familie, aproximativ 3.000 de medici de familie. Sperăm că, prin vaccinarea la cabinetul medicului de familie, nu doar că vom grăbi rata de vaccinare, dar că vom și ajunge în acele medii în care, în momentul acesta, este dificil de ajuns cu vaccinurile. Și ne referim mai ales la mediul rural și la ruralul izolat", a afirmat Ioana Mihăilă.
Medicii rezidenți primesc 90 de lei pe oră
Măsura prin care medicii rezidenți cu drept de practică supravegheată, titulari ai unui aviz eliberat de Colegiul Medicilor din România, sunt incluși în categoria personalului medico-sanitar care prestează activitate în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 a fost cuprinsă în OUG 29/2021, publicată în luna aprilie în Monitorul Oficial.
În această OUG se precizează că activitatea medicilor rezidenți în centrele de vaccinare este remunerată cu 90 lei/oră, potrivit tarifului orar prevăzut deja pentru medici.
Totodată, conform documentului amintit, personalul medical care își desfășoară activitatea în centrele de vaccinare împotriva COVID-19 poate încheia, în acest sens, contracte de prestări servicii ca persoană fizică.
Activitatea personalului medical cu pregătire superioară, desfășurată pe parcursul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 într-un spital sau o clinică de stat, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, constituie, așa cum arată ordonanța amintită, vechime în muncă și stagiu de cotizare. În plus, vechime în muncă și stagiu de cotizare este considerată și activitatea desfășurată în centrele de vaccinare în baza unui contract de prestări de servicii.
Comentarii articol (7)