Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Preţurile mondiale la alimente continuă să crească. În martie 2021 au atins cel mai ridicat nivel din iunie 2014Continuă creșterea prețurilor alimentelor, iar această tendință stimulează inflaţia şi afectează consumatorii din întreaga lume, scrie Bloomberg.
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat în luna martie 2021 cea de-a zecea lună consecutivă de creştere, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
În luna martie 2021, acest indice a crescut până la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte în luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014.
Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor la uleiuri vegetale pe fondul unei cereri puternice şi al unor stocuri reduse, susţine economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian. În martie, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 8% comparativ cu luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.
Preţul benzinei creşte în Europa la cel mai ridicat nivel de după 2017, chiar dacă cererea este afectată de pandemiePrețul benzinei în Europa a crescut considerabil, deși cererea este mult mai mică din cauza restricțiilor și a măsurilor de carantină impuse de pandemia de coronavirus. Motivul este dat de rafinăriile de pe continent care şi-au redus producţia, dar şi-au majorat exporturile de combustibili.
La începutul acestei luni, diferenţa între preţul la care se tranzacţionează benzina comparativ cu ţiţeiul brut a atins cel mai ridicat nivel de după 2017. Aceasta a dus preţurile de vânzare cu amănuntul la cel mai ridicat nivel din ultimii ani în mai multe state mari consumatoare de pe continent, inclusiv în Germania, Franţa şi Italia, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Cel puţin un sfert dintre facilităţile care produc benzină la rafinăriile din nord-vestul Europei au fost scoase recent din funcţiune pentru lucrări de mentenanţă sau întreruperi neprogramate. Aceasta a redus şi mai mult producţia de benzină într-o perioadă în care şi aşa rafinăriile procesau mai puţin ţiţei din cauza pandemiei. Dacă la aceasta se adaugă şi exporturile solide, în special spre SUA, creşterea preţurilor sugerează că piaţa a contrabalansat cu mult pierderea cererii.
Studiu. Care este cea mai mare teamă a românilor care vor să călătorească anul acestaStresul a devenit principalul motiv pentru care românii vor să plece în vacanţă, după un an cu restricţii, în care mulţi şi-au anulat călătoriile. Potrivit unui studiu realizat de o agenţie de turism online, anul acesta aproape jumătate dintre români plănuiesc să călătorească, iar unii spun că ar pleca oriunde, numai să plece.
49% dintre românii chestionaţi au spus că vor să călătorescă anul acesta pentru că se simt foarte stresaţi. 28% vor să plece din ţară pentru că au găsit oferte bune de vacanţă, 26% pentru că sunt frustraţi că nu au călătorit anul trecut, iar 22% plănuiesc să îşi viziteze părinţii în străinătate.
19% dintre ei vor să călătorească pentru că au vouchere nefolosite şi doar 10% spun că vor pleca în vacanţă pentru că le-au crescut veniturile, faţă de 2020.
Spre deosebire de ultima jumătate a anului trecut, când oamenii îşi făceau vacanţele în România, acum cei mai mulţi vor să vadă alte ţări. 54% dintre respondenţi vor să călătorească în Europa, 45% în România, 20% spun că ar merge oriunde, 16% vor într-o destinaţie exotică, iar 7% nu călătoresc deloc anul acesta.
Întrebaţi ce îngrijorări au vizavi de plecarea în vacanță, 63% se tem de izolarea la întoarcerea în ţară, 53% de anularea zborului şi pierderea banilor, 44% se tem că s-ar putea infecta cu coronavirus, iar 23% se tem că nu le ajung banii.
Comentarii articol (0)