Asta înseamnă că, de fapt, indemnizaţia lunară a parlamentarilor va fi, timp de trei luni, egală cu valoarea salariului minim brut dacă sunt săvârşite una dintre următoarele abateri disciplinare, dar care nu constituie infracţiuni:
- neîndeplinirea îndatoririlor deputaţilor şi a senatorilor prevăzute de Constituţie şi de Legea 96/2006;
- nerespectarea regulamentului Camerei din care fac part şi a Regulamentului comun al celor două camere;
- exercitarea abuzivă a mandatului de senator sau de deputat;
- comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar;
- încălcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese.
- atenționarea verbală;
- chemarea la ordine;
- retragerea cuvântului;
- îndepărtarea din sală pe durata ședinței;
- avertismentul scris.
Aceasta nu este singura propunere legislativă legată de „corectarea” comportamentului parlamentarilor.
Un proiect înregistrat la Senat la începutul lunii martie, care se află acum în lucru la comisiile parlamentare, vizează sancţionarea votului multiplu, respectiv utilizarea cardului de vot electronic de către un alt senator sau deputat, cu „reţinerea pe o lună din indemnizaţia lunară brută a unei sume reprezentând diferenţa dintre aceasta şi valoarea salariului de bază minim brut pe ţară”. Adică, parlamentarul care va vota „la două mâini” va primi, timp de o lună, o indemnizaţie egală cu salariul minim brut.
De asemenea, votul exprimat prin folosirea altui card electronic va fi anulat.
Potrivit datelor publicate pe site-urile oficiale ale celor două camere ale Parlamentului, înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2020, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președintului Camerei Deputaților. La Senat, cea mai mică indemnizație este de 10.951 de lei și cea mai mare este de 13.114 lei, potrivit Digi24.ro.
Atenţie! Cele două propuneri legislative nu se aplică momentan. Ele trebuie să fie adoptate de Parlament, promulgate de preşedintele ţării şi publicate în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (0)