Conform Legii nr. 325/2024, care a intrat în vigoare astăzi, parlamentarii sunt obligați să adere la norme de conduită civilizată, de curtoazie și disciplină parlamentară, iar utilizarea unui limbaj injurios, ofensator sau discriminatoriu este interzisă. Astfel, termenul „calomnioase” din forma anterioară a legii a fost înlocuit cu „discriminatorii”. În plus, legea introduce noi restricții și sancțiuni pentru încălcarea acestor reglementări.
Printre interdicțiile introduse se numără:
- Cardul de vot electronic care permite deputatului sau senatorului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către o altă persoană este interzisă.
- Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, a Senatului, a Biroului permanent, a Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau a şedinţei comisiilor, prin alte mijloace decât prin mijloacele electronice aflate în dotarea Secretariatului General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului ori prin mijloacele electronice utilizate de mass-media acreditată de Camera Deputaţilor ori, după caz, de către Senat. Prin excepţie de la teza anterioară, deputaţii sau senatorii pot transmite sau înregistra şedinţa Camerei din care fac parte şi şedinţele comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau, în cazul celor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora.
a) participarea la desfăşurarea unui banner;
b) utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat, senator sau alt demnitar;
c) utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui deputat, senator sau alt demnitar.
Un alt aspect important al noii legi este faptul că participarea la lucrările Camerei din care fac parte deputații și senatorii rămâne o obligație legală, morală și regulamentară, cu excepția cazurilor în care aceștia au fost sancționați disciplinar.
Parlamentarii care încalcă interdicțiile vor avea indemnizația redusă cu până la 50% pentru o perioadă de șase luni
În ceea ce privește sancționarea încălcarea reglementărilor, au fost introduse trei noi măsuri:
- reducerea indemnizației cu până la 50% pentru o perioadă de șase luni în cazuri precum utilizarea cardului de vot al unui alt parlamentar, participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe sau comportamente violente;
- limitarea intervențiilor la doar 10 secunde timp de trei luni în cazul violenței verbale;
- retragerea autoturismelor și personalului alocat grupului parlamentar pentru până la șase luni, dacă activitatea instituției este perturbată.
Comisia sau comisiile care au în competenţă analiza problemelor de disciplină soluţionează în şedinţă secretă sesizarea, în termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrarea ei, şi propun aplicarea unei sancţiuni disciplinare, dacă este cazul. Raportul comisiei se aprobă cu votul majorităţii membrilor prezenţi, în şedinţă secretă.
Biroul permanent al Camerei respective sau Birourile permanente reunite, după caz, pot aplica, în termen de trei zile lucrătoare de la primirea raportului, sancţiunea disciplinară deputatului sau senatorului pe baza raportului întocmit de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.
Comentarii articol (0)