avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Majoritate desemnare judecator CCR
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Majoritate desemnare judecator CCR

Buna ziua,

Am o curiozitate juridica (nu lucrez in domeniul juridic, e doar un hobby), aparuta in urma vizualizarii unor stiri in media zilelor trecute.

Teoretic, ce fel de majoritate (a tuturor parlamentarilor din Camera, ori numai a celor prezenti in sala pe moment) reiese din Constitutie, legi, regulamente parlamentare, ca ar trebui sa obtina la vot in Camera Deputatilor, o persoana pentru a fi desemnata judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei?

Va rog, daca se poate, sa sustineti argumentatia Dvs. cu numerele si datele actelor, respectiv articolele, alineatele sau alte indicative in cadrul acestora pentru a putea verifica personal.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: SDolha , utilizator 20:24, 17 Iunie 2010
Art.142 (2) din Constitutia Romaniei prevede ca, Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
In alineatul 3 al aceluiasi articol se dispune ca, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

Art.76 (2) din constitutie prevede ca, Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.

Multumesc pentru raspunsul prompt. Presupun ca numirea se face de catre Camera Deputatilor printr-o hotarare.

Ce se intampla insa daca (asa cum pare ca s-a intamplat deunazi) presedintele Camerei nu se conformeaza si interpreteaza diferit articolele respective (respectiv confunda majoritatea celor prezenti cu majoritatea tuturor membrilor si nu adopta hotararea potrivita)? Pot parlamentarii sa se adreseze vreunei institutii, si carei anume? Parchetului? Ori eventaul Curtii Constitutionale (care nu are inca suficienti membri, dat fiind ca se vota numirea unui nou judecator)? Se poate face dreptate, teoretic? (Practic, am impresia ca nu se mai doreste acest lucru, probabil nu "merita", nu sunt sanse de a obtine ceva?)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o speta la drept constitutional si nu stiu de unde sa incep. ma poate ajuta cineva? lauryta24 lauryta24 În anul 2010, Guvernul anunţă că intenţionează să-şi angajeze răspunderea cu privire la mai multe proiecte de legi organice. În paralel, continuă, ... (vezi toată discuția)
Ce fel de republica este romania? popanelu popanelu V-as ruga sa-mi precizati ce republica este Romania(parlamentara sau semiprezidentiala) Va multumesc (vezi toată discuția)
Premier desemnat Ana Muntianu Ana Muntianu Lucian Croitoru este premierul desemnat. Ramane de vazut daca primeste OK de la Parlament. (vezi toată discuția)