ACCES PREMIUM
De ce premium?
După primele două săptămâni, peste 1.500 de case de marcat au fost conectate la sistemul ANAF. Problemele întâlnite
Conectarea caselor de marcat cu jurnal electronic la sistemul de monitorizare al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a început de puțin timp și deja avem noutăți legate de proces. Conform Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România, în primele două săptămâni au fost conectate în jur de 1.500 de aparate și s-au identificat deja câteva probleme.
Articolul continuă mai jos
Mai precis, conform
unei informări recente a patronatului, ANAF a organizat o videoconferință în care a pus specialiștii la curent cu situația
după două săptămâni de la startul conectării caselor de marcat.
În acel interval, în Spațiul Privat Virtual s-au făcut în jur de
52.000 de cereri pentru
obținerea profilurilor de trecere a aparatelor la funcționarea online, iar jur de
1.500 de case de marcat cu jurnal electronic au fost conectate efectiv la sistemul ANAF.
Totodată, au fost identificate deja câteva
probleme ce țin de procesul de conectare:
- certificatul digital al casei de marcat nu este același cu cel înregistrat la ANAF;
- transmiterea parțială a datelor (fișierul XML nu se transmite în totalitate);
- o parte dintre tehnicieni încă n-au acces la Spațiul Privat Virtual.
În plus, mulți comercianți preferă să amâne momentan conectarea, din moment ce am intrat în perioada cu vânzări crescute datorită sărbătorilor pascale. Conform patronatului, ANAF pregătește și o campanie națională de informare privind conectarea aparatelor de marcat.
Citește și: Conectarea caselor de marcat: ANAF va verifica în timp real vânzările companiilor și le va compara cu ce se raportează apoi în declarațiile fiscale.Ordinul ANAF 435/2021 prevede că legarea caselor de marcat la sistemul de monitorizare al ANAF se face la termene diferite, în funcție de dimensiunea contribuabililor:
- contribuabilii mari - între 31 martie și 30 iunie 2021;
- contribuabilii mijlocii și mici - între 31 martie și 30 noiembrie 2021;
- în cazul aparatelor care nu pot fi conectate la internet, se transmite la Fisc o declarație în acest sens până la 30 iunie 2021 (contribuabili mari), respectiv 30 noiembrie 2021 (contribuabili mijlocii și mici);
- începând cu aparatele achiziționate din decembrie 2021, conectarea se face la data instalării lor;
- începând cu decembrie 2021, în cazul aparatelor care nu pot fi conectate la internet, se transmite la Fisc o declarație în două zile lucrătoare de la data instalării.
Comercianții trebuie să apeleze la tehnicieni specializați pentru a face conectarea aparatelor la sistemul ANAF. Conectarea implică, în mare, trecerea aparatelor de la regimul de funcționare cu profil 0 la regimul de funcționare cu profil 1, însă Marian Anghelescu, președintele Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România, ne-a prezentat recent care sunt pașii mari pe care-i urmează tehnicienii de service.
Companiile care
nu vor respecta termenele impuse de Fisc
vor risca o amendă de la 8.000 la 10.000 de lei, așa cum reiese din coroborarea articolelor 3^1, 10 și 11 din Ordonanța de urgență a Guvernului 28/1999. Mai precis, acest act normativ prevede obligativitatea conectării aparatelor la sistemul ANAF și o amendă pentru neîndeplinirea obligației în termenele legale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.