Potrivit legislației actuale, „[c]ontractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului”. Așadar, în acest moment, proprietarii de mașini, asigurați persoane fizice și persoane juridice, pot încheia polițe RCA pentru oricâte luni doresc, cu mențiunea că trebuie să aleagă o perioadă cuprinsă între o lună și cel mult 12 luni.
Pe de altă parte, conform proiectului amintit, “[î]n cazul persoanelor fizice, contractul RCA se încheie pe o perioadă de 6 luni sau de 12 luni, în funcție de opțiunea asiguratului”. Așadar, în reglementarea propusă, regulile se vor schimba pentru asigurații persoane fizice în sensul că aceștia vor putea opta doar pentru a încheia polița RCA fie pentru șase luni, fie pentru un an. Dacă posibilitățile pentru persoane fizice se reduc la cele două amintite, regulile pentru persoanele juridice rămân la fel ca în prezent.
Cu toate acestea, potrivit proiectului, vor rămâne totuși valabile, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, excepțiile în vigoare în acest moment privind încheierea RCA-ului pe o perioadă mai mică de o lună:
- pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate în alte state membre ale Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietății, dovedită cu documente justificative;
- pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile; dar și
- pentru vehiculele care se autorizează provizoriu pentru circulație, pe perioade de 30 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile cumulate.
Motivația inițiatorilor proiectului de OUG
Inițiatorii acestui proiect spun că măsurile propuse ar avea drept scop eliminarea riscului ca asigurații RCA să aleagă compania de asigurări exclusiv pe criterii de preț, mai ales că, potrivit notei de fundamentare a proiectului, la momentul actual, una din cinci polițe RCA este încheiată pe o perioadă de o lună. Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de societatea de asigurări cu care este încheiat contractul.
De asemenea, acest proiect vizează, spun inițiatorii, atingerea unui grad de cuprindere în asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto RCA de minimum 85% din parcul auto național, așa cum România și-a asumat în anul 2007, la momentul aderării la Uniunea Europeană, prag care încă nu a fost atins.
Prin intermediul acestui proiect, se mai propune ca RCA-ul cu decontare directă să devină obligatoriu atât pentru societatea de asigurări, cât și pentru asigurat.
În plus, documentul amintit propune introducerea în lege a unui preț de referință al manoperei practicate în România pentru reparația vehiculelor.
Reamintim că, începând din anul 2020, asigurarea RCA poate fi dovedită, la controlul rutier, și prin prezentarea ei pe telefon.
Atenție! Proiectul de OUG NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
Comentarii articol (3)