Prin darea în plată, datornicul îi oferă creditorului (bancă, instituție financiară nebancară - IFN) un imobil ipotecat cu care a garantat un credit. Sunt mai multe condiții pentru ca darea în plată să fie acceptată de creditor, potrivit Legii nr. 77/2016 (legea dării în plată). De pildă, creditul să fie de cel mult 250.000 de euro (pentru celelalte condiții, inclusiv impreviziunea, puteți consulta acest material).
Creditul trebuie să fi fost contractat cu scopul de a cumpăra, construi, amenaja ș.a.m.d. o locuință sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat (creditele de nevoi personale, de exemplu), creditul să fi fost garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință.
Să zicem că un debitor are două sau mai multe credite la aceeași instituție bancară sau IFN. În ce măsură poate să dea în plată un imobil cu care a garantat creditul pentru a scăpa de datoriile din toate acele contracte cu banca?
Răspunsul este că da, se pot stinge prin darea în plată ambele sau toate creditele acordate de același creditor aceluiași debitor atâta timp cât imobilul acela este garanție pentru fiecare dintre acele contracte. Practic, darea în plată, cu toate condițiile sale, trebuie analizată în fiecare caz, pe fiecare contract. Or, dacă debitorul a garantat cu un imobil doar pe unul dintre contracte, atunci nu ar putea să stingă prin dare în plată și datoriile din celelalte contracte cu același creditor.
„Este adevărat că legea nu restrânge posibilitatea stingerii obligațiilor de plată izvorând din două contracte de credit, încheiate cu același creditor, însă din dispozițiile art. 3, precum și din economia întregii legi rezultă cerința existenței unei garanții imobiliare pentru fiecare dintre aceste credite (...)
În principiu, când un imobil este afectat garanției pentru două sau mai multe credite acordate de același creditor către același debitor, se apreciază că darea în plată va putea fi realizată cu privire la ambele credite. În această situație însă trebuie să se verifice dacă sunt îndeplinite condițiile impreviziunii în raport cu ambele credite”, potrivit Înaltei Curți de Casație și Justiție - din motivarea unei decizii (de respingere) privind dezlegarea unei chestiuni de drept civil - Decizia nr. 20 din 5 aprilie 2021, apărută vineri în Monitorul Oficial nr. 430.
Comentarii articol (0)