Conform definiţiei din Legea 346/2004, art. 4 alin. (1) lit. a), microîntreprinderile sunt cele care „au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei”. Practic, aceasta este și definiția la care se vor raporta firmele pentru a vedea dacă pot aplica sau nu noile măsuri adoptate de Guvern. Ele trebuie să îndeplinească ambele criterii pentru a fi calificate ca microîntreprinderi (criteriul numărului de salariați și cel al cifrei anuale nete/ valoarea activelor totale).
E bine de știut că în Codul fiscal se prevede și o altă definiţie pentru microîntreprinderi, care nu are nicio legătură cu numărul de salariaţi. Astfel, din punct de vedere strict fiscal, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, cumulativ următoarele condiţii:
- a realizat venituri de până în echivalentul în lei a un milion euro;
- capitalul social este deţinut de persoane, nu de stat sau de unităţi administrativ-teritoriale;
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, fiind înregistrată la registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti.
Potrivit declaraţiilor făcute de ministrul Muncii, Raluca Turcan, schimbările aduse de acest act normativ Codului muncii vor avea un impact asupra aproximativ 450.000 de microîntreprinderi, făcând referire, în briefing-ul de presă de la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, la firmele cu până în nouă salariaţi.
Actul normativ nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial, astfel că nu știm cu siguranță care este forma finală în care a fost adoptat ( Proiectul de OUG a apăruse inițial într-o formă care a fost ulterior modificată).