Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Românii plătesc preţuri diferite pentru alimentele de bază în funcţie de oraşul în care locuiescRomânii plătesc prețuri diferite pentru alimentele de bază în funcție de orașul în care locuiesc, susține INS. Dacă bucureștenii dau în jur de 50 de lei pe câteva produse din coșul de cumpărături, cetățenii din Zalău scot din buzunar cu aproape 30 de lei mai mult, pentru aceleași produse, scrie Mediafax.
Alimentele luate în calcul sunt cartofii, morcovii, ceapa, usturoi, laptele, brânza și ouăle.
Preţul mediu al coşului de cumpărături în Bucureşti este 53 de lei iar la polul opus se află Zalău, unde preţul mediu este 78.4 lei, arată o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pentru un coş cu șapte alimente de bază, cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, lapte, brânză şi ouă, cei din Zalău plătesc în medie 78 de lei, cu 48% mai mult decât bucureştenii. Acelaşi coş costă în Capitală în jur de 53 de lei, la Timişoara este 63 de lei, iar la Cluj-Napoca se ajunge la 68 de lei.
Economia zonei euro a suferit o recesiune dublăEconomia zonei euro a intrat înapoi în recesiune, pe măsură ce impactul pandemiei de coronavirus continuă să afecteze activitatea economică, informează BBC.
Țările din Europa s-au confruntat anul acesta cu o nouă creștere a cazurilor și reîntoarcerea restricțiilor anti-Covid.
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,6% în perioada ianuarie-martie 2021, înregistrând a doua scădere consecutivă - situație echivalentă cu intrarea în recesiune.
Este al doilea episod de acest fel, denumit recesiune dublă (în formă de W), de la începutul pandemiei. Recesiunea dublă este recesiunea urmată de o scurtă perioadă de recuperare, urmată de o nouă recesiune.
OMS face apel către țările cele mai bogate din lume să finanțeze vaccinarea la nivel globalOrganizația Mondială a Sănătății cere statelor G7 să finanțeze vaccinarea împotriva coronavirusului la nivel global, într-un efort de accelerare a imunizării în toată lumea. Şeful OMS a lansat un apel către ţările cele mai bogate din lume, SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia să achite cea mai mare parte a finanţării lipsă pentru a garanta accesul echitabil la vaccinuri, cu scopul de a combate pandemia de Covid.
Miza este eficienţa iniţiativei colective lansată cu un an în urmă într-o încercare de a nivela inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri, medicamente şi alte echipamente de sănătate în lupta împotriva COVID-19 şi cunoscut sub numele de ACT Accelerator (acronimul englez pentru instrumentele de luptă împotriva COVID), potrivit AFP, citată de Agerpres.
Acest instrument se
"confruntă cu un deficit de finanţare de 19 miliarde de dolari (din cele 22 necesare anul acesta) şi estimăm că vom avea nevoie de încă 35 - 45 de miliarde de dolari anul viitor pentru a imuniza majoritatea adulţilor din lume", a avertizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.
Comentarii articol (0)