Acest lucru reprezintă, cumva, un demers firesc din moment ce, potrivit art. 31, alin (1) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, ”[f]irma unui comerciant, persoană fizică, se compune din numele comerciantului scris în întregime sau din numele şi iniţiala prenumelui acestuia”.
În acest sens, potrivit ONRC, pentru a înregistra modificarea referitoare la nume şi prenume, chestiune obligatorie conform Legii nr. 26/1990, titularul trebuie să se prezinte la oficiul registrului comerţului unde s-a înregistrat ca PFA, cu următoarele documente:
- actul doveditor al schimbării numelui (ex. certificatul de căsătorie, hotărârea de divorţ etc.), după caz;
- noul act de identitate;
- certificatul de înregistrare al PFA; și
- certificatul constatator de autorizare.
Reamintim faptul că înființarea unui PFA rămâne în continuare una dintre cele mai simple proceduri de înființare a unei forme juridice, iar procesul are costuri zero pentru cei care se ocupă singuri de el.
Cu atât mai mult cu cât ONRC are implementată procedura de înființare online a unui PFA, care îi scutește de drumuri pe solicitanți, cu mențiunea că acest lucru este posibil doar dacă au o semnătură electronică.
De asemenea, dacă vrei să-ți deschizi un PFA, ar fi bine să știi care sunt aspectele la care este necesar să fii atent, precum alegerea codului CAEN, dovedirea pregătirii profesionale aferente acestuia, numărul maxim de angajați pe care îi poți avea și, cel mai important, alegerea sistemului de impozitare. De aceea, este recomandat să afli, înainte de înființare, de ce și când este indicat, conform specialiștilor, să optezi pentru impozitarea în sistem real și când să alegi sistemul forfetar de impozitare, denumit și normă de venit.