Odată trecuți de 60 de ani, cei ce au contribuit la Pilonul III pot solicita pensia facultativă, potrivit Legii 204/2006, dar doar dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
- au fost plătite minimum 90 de contribuții lunare;
- activul personal (suma acumulată în cont) este cel puțin egal cu suma necesară obținerii pensiei facultative minime prevăzute prin normele adoptate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Pentru a le facilita demersul prin care cer transferul sumelor acumulate în contul personal, ASF a stabilit, prin Norma nr. 12/2021, publicată joi în Monitorul Oficial nr. 721, ca participanții la astfel de fonduri să poată trimite documentele necesare și prin mijloace electronice. Înainte de apariția acestei norme ASF, ele se puteau transmite doar direct administratorului fondului de pensii facultative, personal sau prin mandatar.
Astfel, de-acum, cei care doresc să-și retragă banii acumulați la pensiile private facultative, în cazul neîndeplinirii condițiilor pentru primirea pensiei, pot să transmită administratorului documentele necesare direct la sediul acestuia sau prin intermediul serviciilor poștale, adrese de poștă electronică ori prin mijloace electronice, inclusiv aplicații puse la dispoziție de administrator.
În cazul transmiterii documentelor, respectiv a cererii de plată și a copiei actului de identitate, prin mijloace electronice, solicitantul trebuie să semneze electronic cererea de plată, utilizând semnătura calificată (cu un nivel ridicat de încredere, practic, echivalentă cu semnătura de mână).
În acest moment, sistemul de pensii din România este bazat pe trei piloni. Mai exact, există Pilonul I de pensii, adică vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, care este vistieria privată, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.
Atunci când vorbim despre Pilonul III, spre deosebire de pensia obișnuită, în cazul decesului beneficiarului, banii acumulați în cont vor fi primiți de moștenitorii acestuia.
Comentarii articol (1)