Legea 159/2021, care a apărut vineri seară în Monitorul Oficial, a modificat azi OUG 224/2021 - ordonanța prin care Guvernul a instituit posibilitatea acordării granturilor pentru cei din HoReCa.
Documentul a adăugat în ordonanță faptul că aceste granturi vor putea ajunge și în sectorul organizării de evenimente. Concret, vor putea cere ajutorul de stat, dacă îndeplinesc și celelalte condiții, și cei care au codul CAEN 8230, adică organizatorii de târguri, expoziții și congrese.
„Amendamentul propus are în vedere sprijinirea operatorilor care își desfășoară activitatea conform codului CAEN 8230, adică activăți de organizare de târguri, congrese, conferințe. Luând în considerare o cifră de afaceri de 141 milioane euro pentru anul 2019 și o estimare de 50 milioane euro pentru 2020, rezultă că ajutorul de stat pentru firmele din industria de evenimente, calculat la 20% din diferența cifrei de afaceri, este de aproximativ 20 milioane de euro. Doar TVA-ul plătit la cifra de afaceri din 2019 de către operatorii economici din domeniul organizării de târguri, congrese și expoziții depășește cu mult sprijinul de care acești operatori economici au nevoie în acest moment pentru a nu intra în faliment.
Evenimentele organizate de către operatorii economici cu cod CAEN 8230 contribuie activ la dezvoltarea HoReCa, deoarece multe evenimente sunt organizate în sălile de conferință din incinta hotelurilor. Se facilitează astfel cazare pentru sute, chiar mii de participanți. Se asigură servicii de catering și prezența în restaurante pentru invitați etc”, au motivat parlamentarii introducerea amendamentului referitor la organizatorii de evenimente.
Ce se mai întâmplă însă în privința acestor granturi? Recent, Ministerul Economiei a anunțat că, după oficializarea legii de mai sus, ordinul cu procedura de accesare a granturilor va fi modificat (pentru a include și acei organizatori de evenimente) și oficializat, iar ulterior vor începe înscrierile.
Principala condiție care va trebui să fie îndeplinită de firmele interesate de finanțare va fi să fi suferit pierderi din cauza pandemiei, în 2020, față de 2019. Însă, după cum este structurată schema de finanțare, modalitatea prin care firmele vizate vor demonstra aceste pierderi se va face prin raportare la câștigurile din 2019. Mai exact, se va considera că au suferit pierderi acei operatori economici care au avut câștiguri mai mici în 2020 decât în 2019, diferența fiind, de fapt, cea care va conta pentru calcularea finanțării.