Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Ce rată de imunitate are România, dacă ținem cont și de vaccinați, și de persoanele care au avut COVIDObiectivul pe care și l-au propus autoritățile, acela de a avea 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID la 1 iunie, va fi atins probabil cu o întârziere de maximum două săptămâni, dar asta nu încurcă cu nimic măsurile de relaxare, pentru că evoluția epidemiei în România în ultimul timp este una foarte bună. Imunitatea de grup, în mod real, este mult mai mare în România, dacă ținem cont și de persoanele vaccinate, și de persoanele care au trecut deja prin boală, a explicat miercuri seara la Digi24 coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Astfel, conform calculelor sale, România a atins deja o rată de imunitate de cel puțin 35-40 la sută, mai ales că numărul persoanelor care au avut COVID și care au căpătat anticorpi în urma bolii este, fără îndoială, mult mai mare decât cel cuprins în statisticile oficiale.
„Vorbim de peste un milion de cazuri de infecție SARS-CoV-2 raportate la nivel național. Probabil că în mod real sunt de cel puțin 2 până la 5 ori mai multe. Deci, dacă am lua de două ori mai multe cazuri, ar însemna cel puțin 2 milioane de persoane care au trecut prin infecție și care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate. (...) În situația aceasta, deja vedem că vorbim de circa 6 milioane de persoane, mai mult sau mai puțin, care au un anumit grad de imunitate, or din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a arătat Valeriu Gheorghiță.
9 din 10 români se declară preocupați de drepturile animalelor, dar 61% se opun desființării ZOO, iar 49% vor să le vadă la circ (IRES)Nouă din zece români spun că protejarea animalelor este o cauză importantă pentru ei, dar doar 49% sunt de acord să se interzică folosirea lor în spectacolele de circ, iar 61% se opun desființării grădinilor zoologice, potrivit concluziilor unui sondaj IRES.
Sondajul a evaluat opiniile românilor cu privire la atitudinile și comportamentele privind protecția animalelor și percepțiile legate de cazul ursului brun vânat în România de către un membru al monarhiei din Liechtenstein.
Protecția animalelor este foarte importantă, la nivel declarativ, pentru români. Pe un fond de notorietate foarte ridicată, cazul ursului vânat în România de către un membru al monarhiei din Liechtenstein este perceput de către români ca fiind un eveniment produs prin corupție și ilegalități, iar așteptările lor vizează schimbarea legislației în domeniu, dar și pe sancționarea celor implicați. Totuși unu din cinci români este de părere că acest caz nu va avea nicio consecință, potrivit IRES.
Sondajul a relevat că românii sunt foarte preocupați de soarta animalelor și conștienți de lipsa în România a unei legislații care să apere drepturile acestora.
Jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume sunt produse de doar 20 de companiiProducţia de materiale plastice de unică folosinţă va creşte cu 30% în următorii cinci ani, alimentând contribuţia sectorului la încălzirea globală şi la poluarea oceanelor, atrag atenția cercetătorii care au publicat o listă a companiilor care produc şi finanţează plasticul aruncat.
Primul "Index al producătorilor de deşeuri din plastic", publicat de Fundaţia filantropică Minderoo din Australia, a constatat că 20 de companii - în principal giganţi energetici şi chimici – sunt sursa a jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume.
Materialele plastice de unică folosinţă cum ar fi măştile de faţă, echipamentele medicale, pungile de cumpărături, căni de cafea şi folie alimentară, sunt fabricate din polimeri, care utilizează combustibili fosili ca material de bază, relatează CNN.
În 2019, 130 de milioane de tone de materiale plastice de unică folosinţă au fost aruncate în întreaga lume, 35% fiind arse, 31% îngropate în depozite de deşeuri gestionate, iar 19% aruncate direct pe uscat sau în ocean, potrivit studiului.
Comentarii articol (0)