Zilele de sărbătoare legală fac parte din categoria repausurilor periodice și sunt prevăzute în Codul muncii, iar excepțiile fiind, de asemenea, prevăzute expres și limitativ. Situațiile în care salariaților nu li se poate asigura repausul în zilele de sărbătoare legală sunt strâns legate de domeniul de activitate al angajatorului:
1. Unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică. În scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, prin hotărâre a Guvernului se pot stabili programe de lucru adecvate pentru asigurarea continuității activității, aceasta fiind o primă excepție de la regula generală privind zilele de sărbătoare legală.
2. Locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității - indiferent dacă este vorba despre sectorul public sau privat. În aceste situații, angajatorul trebuie să poată face dovada faptului că specificul activității împiedică întreruperea activității.
În aceste situații excepționale, conform Codul muncii, salariaților care nu au putut beneficia de repaus în ziua/zilele de sărbătoare legală li se va acorda timp liber corespunzător, fiind prevăzută și o perioadă de cel mult 30 de zile.
Avem astfel două condiții imperative, prima fiind imposibilitatea acordării repausului, iar a doua e compensarea timpului prestat cu timp liber corespunzător.
Dacă în privința primei condiții, cea a specificului activității și imposibilității angajatorului de a-și întrerupe activitatea nu avem excepții, în privința acordării de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, angajatorul are posibilitatea acordării salariaților un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Observăm că atât în cazul care salariaților cărora nu li se poate acorda repausul în ziua de sărbătoare legală, cât și în situația excepțională în care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, avem un element comun, respectiv specificul activității angajatorului.
În același timp, salariații nu pot renunța la drepturile prevăzute prin lege, iar orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la aceste drepturi sau limitarea lor este lovită de nulitate.
Singura situație prevăzută de Codul muncii în care angajatorul poate acorda, în avans, zile libere plătite este cea a reducerii activității.
Dacă angajatorul și-ar reduce/suspenda activitatea în ziua de 31 mai, urmând a recupera această zi liberă plătită în ziua imediat următoare, 1 iunie, aceasta fiind zi de sărbătoare legală, atunci putem presupune că nu s-ar încadra în excepția prevăzută de Codul muncii.
Coroborând toate aceste chestiuni putem concluziona că:
- Timpul liber corespunzător se acordă ulterior, nu în avans, cu excepția reducerii activității.
- Angajatorul trebuie să poată face dovada faptului că întreruperea activității i-ar aduce prejudicii sau ar prejudicia interesul public.
- Compensarea cu timp liber corespunzător a zilei de 1 iunie cu ziua care o precedă s-ar putea aplica numai în situațiile în care angajatorul este în măsură să probeze necesitatea reducerii/suspendării activității într-o zi lucrătoare și imposibilitatea reducerii/suspendării activității într-o zi care este sărbătoare legală.
Cu toate acestea, salariații și angajatorii pot negocia și stabili de comun acord ca în ziua de luni, 31 mai, să nu se lucreze, având următoarele variante:
- recuperarea în condițiile art. 122 alin (3) din cod;
- acordarea unei zile de concediu de odihnă;
- recuperarea orelor lucrate suplimentar în ultimele 60 de zile;
- la solicitarea salariatului, pentru rezolvarea unor situații personale, angajatorul poate aproba o zi de concediu fără plată
În cazul personalului din sistemul bugetar, ținând cont de faptul că Guvernul nu a adoptat o hotărâre privind acordarea unei zile libere cu recuperare în 31 mai, iar școlile vor funcționa, rocada între ziua de 31 mai și 1 iunie ar fi de natură să afecteze sau să dezavantajeze lucrătorii părinți.