Sărbători legale sunt zile în care, de regulă, nu se muncește, indiferent că vorbim de bugetari sau salariații din sistemul privat. Dacă, însă, angajatorul decide că activitatea companiei nu poate fi întreruptă, pe anumite considerente obiective, salariații prezenți la muncă într-una dintre cele 15 zile de sărbătoare legală din an trebuie să primească fie o zi liberă pentru fiecare zi muncită, fie un spor la salariu de minim 100% aplicat zilei muncite. Deși avantajos pentru salariați ar putea fi banii în plus, varianta dintre cele două impusă prioritar de către legislația muncii este oferirea de repaus în maximum 30 de zile de la data sărbătorii legale în care s-a muncit.
Se apropie o primă zi declarată sărbătoare legală -
24 ianuarie -, deci
o zi în care, de regulă,
nu se lucrează și salariații nu vor avea drepturile salariale afectate. Deși nu-i putem spune direct zi liberă plătită, indirect discutăm despre o zi care ar fi fost lucrătoare, adică nu este în weekend și nu afectează nici dreptul la repaus săptămânal, nici pe cel la concediu anual de odihnă, iar salariul lunar nu este diminuat.
Citește și: Zile libere 2022: Cum arată calendarul sărbătorilor nelucrătoare pentru salariațiÎn schimb, în zilele de sărbătoare legală nu vor fi acordate nici tichete de masă și nici indemnizația de hrană, după caz, dar nu influențează sumele acordate telesalariaților sau alte drepturi prevăzute în contractul individual sau colectiv de muncă.
Important! Regula generală este că
în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează. Aceste zile sunt prevăzute de Codul muncii, iar angajatorul are obligația de a le acorda, nefiind necesară o solicitare a salariaților.
Codul muncii nu distinge între salariații plătiți din fonduri publice (bugetari) și cei din economia privată, deci regula este generală: în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează.
Legiuitorul a prevăzut și situațiile în care
activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, însă angajatorul este obligat să acorde, în principal, timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Ce se întâmplă în cazul în care salariații lucrează într-o zi declarată sărbătoare legală, așa cum este 24 ianuarie sau în altă zi de sărbătoare legală?În primul rând, angajatorul va lua această decizie atunci când se încadrează în limitele excepțiilor prevăzute de Codul muncii, adică poate justifica fie că situația în care procesul de producție nu poate fi întrerupt, fie că specificul activității nu permite acordarea zilei libere sau este afectat semnificativ.
În al doilea rând,
angajatorul este obligat să compenseze ziua respectivă
prin acordarea de timp liber corespunzător,
în cel mult 30 de zile, fiind vorba despre zile calendaristice, nu lucrătoare.
Presupunând că nici în interiorul acestui termen nu poate fi compensată ziua de sărbătoare lucrată, atunci
angajatorul are obligația de a acorda un spor la salariu de cel puțin 100%, corespunzător timpului de muncă necompensat.
Util: Timpul de muncă și de odihnă pentru cei ce lucrează în ture, în zilele de sărbătoare legală, în weekend și noaptea - aspecte privind remunerația și prevederile contractualeȘi în acest caz angajatorul ar trebui să fie în măsură să probeze imposibilitatea compensării prin acordarea de timp liber în termenul de 30 de zile, principiul fiind similar cu cel care a determinat impunerea activității în ziua de sărbătoare legală.
Observăm că, și în această situație, legiuitorul a stabilit că timpul liber este pe primul loc, regula fiind acordarea sa, sporul fiind excepția.
Când trebuie să probeze/justifice angajatorul imposibilitatea acordării zilei/zilelor libere, fie în ziua/zilele de sărbătoare legală, fie în următoarele 30 de zile?Dacă ne raportăm exclusiv la dreptul angajatorului de a stabili organizarea și funcționarea unității, am putea crede că nu există o astfel de obligație, însă trebuie să ținem cont și de principiul consensualității și al bunei-credințe.
De asemenea, în cazul unui control, angajatorului i se poate solicita să justifice, poate chiar și să probeze, decizia de a menține activitatea într-o zi declarată ca fiind sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Atunci când există un conflict de muncă și el ajunge în fața instanței competente, angajatorul poate fi chiar obligat să probeze imposibilitatea de a acorda liber salariaților într-o zi de sărbătoare legală sau în termenul prevăzut de Codul muncii, după caz.
În același timp, salariații care consideră că, în mod nejustificat, angajatorul nu le-a acordat zilele libere prevăzute de Codul muncii sau, tot nejustificat, nu le-au fost compensate prin acordarea de timp liber corespunzător în cel mult 30 de zile, pot sesiza Inspecția Muncii sau chiar instanța competentă.
Aceeași soluție o au și în cazul în care, deși nu le-a fost compensată ziua de sărbătoare legală lucrată în cel mult 30 de zile prin acordarea de timp liber, nu le-a fost acordat nici sporul la salariu prevăzut ori acesta nu a fost de cel puțin 100%.
În privința sporului, legiuitorul a prevăzut procentul minim de 100%, însă acesta face obiectul negocierii, individuale sau colective, nefiind prevăzută o limită maximă.