Conform Codului Muncii, ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, este declarată sărbătoare legală, iar salariații din sectorul public și privat au dreptul la timp liber. Totuși, anumite categorii de angajați trebuie să lucreze în această zi, din cauza specificului activității lor.
Printre aceștia se numără personalul din unități sanitare, angajații din domeniul alimentației publice, dar și cei care au locuri de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă, fie din cauza specificului activității, fie din cauza procesului de producție.
Pentru cei care lucrează în timpul sărbătorilor legale, legea prevede compensarea prin acordarea unui timp liber corespunzător în termen de 30 de zile. Dacă acest lucru nu este posibil, angajații trebuie să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Sporurile pentru ore suplimentare, munca de noapte sau cea prestată în zilele nelucrătoare și în timpul repausului săptămânal pot fi negociate între angajator și angajat.
Nerespectarea acestor prevederi de către angajatori poate atrage sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
În 2025, 13 sărbători legale vor pica în timpul săptămânii, permițând salariaților cu program obișnuit, de luni până vineri, să beneficieze de timp liber în aceste zile. Până în prezent, patru dintre aceste sărbători au trecut deja, oferind angajaților ocazia să se bucure de zilele libere.
Lista completă a sărbătorilor legale din 2025 poate fi consultată în articolul de aici.
Comentarii articol (0)