Concret, informează ministerul, creșterea stagiului minim de cotizare, care actualmente e de 15 ani pentru femei și bărbați deopotrivă nu este cuprinsă în reforma sistemului de pensii, iar informația conform căreia stagiul ar urma să crească de la 25 la 35 de ani este absurdă inclusiv prin faptul că stagiul actual minim nu e de 25 de ani.
Modificările legislative pe care ministerul la va face în perioada următoare vizează modul de calcul al pensiilor, iar că indicele de corecție nu va fi eliminat din formula de calcul pe care cei de la minister o vor propune.
„MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării.
Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.
În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru.
În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia «Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani», atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.
(...) Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă.
În ceea ce privește noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecție, facem precizarea că se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoare formulă de calcul a pensiilor.
În același timp, MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată.
Îmbunătățirea legislației și finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ținând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale”, scrie în comunicatul publicat luni de Ministerul Muncii.
Încă din ianuarie, ministrul muncii, Raluca Turcan ne informa că se intenționează recalcularea tuturor pensiilor din țara noastră. În acest scop, în următorul an și jumătate vor fi evaluate cele aproape cinci milioane de pensii din România, acesta fiind pasul premergător recalculării lor. Revenind, în aprilie, ministrul anunța că primele etape ale evaluării s-au terminat deja și că urmează suplimentarea personalului în scopul respectării calendarului stabilit. Numai după încheierea acestei etape de evaluare a pensiilor se va putea iniția recalcularea lor, ministrul precizând totodată că evaluările pentru recalculare ar fi trebuit să înceapă în urmă cu doi ani. “Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis acest ordin, la 90 de zile, așa cum prevede legea”, a subliniat Raluca Turcan - noua lege a pensiilor, care acum nu se aplică, prevede, la articolul 157, că “[p]rocedura de evaluare se stabilește prin ordin al ministrului muncii și justiției sociale, la propunerea CNPP, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi”.
„Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, contribuție egală, muncă egală, pensiile sunt considerabil diferite”, a mai spus atunci ministrul muncii.
Comentarii articol (1)