Autoritățile din domeniul muncii au în plan emiterea unui act normativ ce va da posibilitatea lucrătorilor la stat de a se pensiona opțional la 70 de ani, ca alternativă la cumulul salariului din sistemul bugetar cu pensia, potrivit unei declarații de joi a Ralucăi Turcan, ministrul de resort. Mai exact, acești salariați vor putea alege dacă rămân în câmpul muncii până la această vârstă sau se pensionează la termen, deoarece cumulul salariului de la stat cu pensia nu va mai fi posibil.
“Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Ministerul Muncii şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi, de asemenea, cu toţi cei care vor fi implicaţi. Și anume să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat”, a declarat, joi, Raluca Turcan, în cadrul unei
conferințe de presă.
Așadar, dacă lucrurile se vor schimba în această direcție, lucrătorii la stat nu vor mai avea posibilitatea de a se pensiona la termen și, ulterior, de a se angaja tot în sistemul bugetar, cumulând veniturile, ci
vor trebui să decidă dacă ies la pensie sau rămân angajați până la 70 de ani.
În cadrul aceleiași conferințe, ministrul muncii a anunțat că a fost emis un ordin care stabilește
începerea evaluării tuturor pensiilor din țara noastră, etapă premergătoare inițierii unei campanii de recalculare a veniturilor celor retrași din câmpul muncii.
Astfel, potrivit ministrului,
procesul de evaluare a pensiilor în vederea recalculării
ar fi trebuit să înceapă din 2019, odată cu apariția noii legi a pensiilor, respectiv Legea 127/2019. Mai exact, noua lege a pensiilor stabilește că
“[p]rocedura de evaluare se stabilește prin ordin al ministrului muncii și justiției sociale, la propunerea CNPP, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi”.
Perioada de evaluare a pensiilor ar urma să dureze
un an și jumătate. În tot acest timp, se vor evalua cele cinci milioane de dosare de pensii existente. Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 - 2010 și a cuprins, așa cum a transmis Raluca Turcan, aproximativ un milion de dosare.
„Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, contribuție egală, muncă egală, pensiile sunt considerabil diferite”, a mai spus ministrul muncii.
Revenind la cumulul pensiilor cu salariile, acesta
este posibil atât după vechea lege a pensiilor (Legea 263/2010), cât și după cea nouă (Legea 127/2019), care urmează să intre în vigoare în luna septembrie, indiferent dacă vorbim despre salarii obținute în mediul privat sau la stat. Mai multe detalii despre cumularea, în acest an, a pensiilor cu alte venituri puteți citi în
acest material.
De asemenea, Legea 127/2019 prevede că
“[v]ârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei”.
Atenție! Proiectul de ordin ce conține procedura de evaluare a pensiilor (etapa premergătoare recalculării acestora) nu se aplică acum. Acesta trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (3)