Reguli aplicabile până la 31 august
Ținând cont de faptul că legea pensiilor în vigoare urmează să fie înlocuită de la 1 septembrie, regulile descrise în această secțiune se mai aplică doar până la sfârșitul lunii august 2024.
În prezent, așa cum stabilește actuala lege a pensiilor, adică Legea 263/2010, cumularea pensiilor cu alte venituri este permisă, dar regulile ei depind de mai mulți factori, inclusiv de tipul de pensie pe care o persoană o primește.
Concret, Legea 263/2010 permite în prezent cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obținute atât din activități dependente, cât și din activități independente, indiferent de mărimea acestor venituri.
Veniturile din activități dependente reprezintă, de fapt, salarii, în timp ce veniturile din activități independente sunt obținute de cei care au PFA-uri, cei care câștigă din drepturi de proprietate intelectuală, din dividende, din chirii și altele.
Apoi, și persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial pot cumula veniturile din pensie cu alte venituri. Spre deosebire de cei ieșiți la pensie pentru limită de vârstă, persoanele pensionate anticipat nu pot obține venituri din salarii sau venituri din funcții elective, ci doar din activități independente.
Când vine vorba despre cumularea pensiei de invaliditate cu alte venituri, condițiile diferă în funcție de gradul de invaliditate. Mai exact, cei cu gradele I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, ci doar cu venituri din activități independente. Spre deosebire de aceștia, cei încadrați în gradul al III-lea pot obține, pe lângă pensia de invaliditate, atât venituri din activități independente, cât și din salarii, în limita a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă.
În fine, în cazul cumulării pensiilor de urmaș cu veniturile din activități dependente sau independente, se disting câteva situații diferite, în funcție de situația beneficiarului pensiei. De fapt, apar limitări doar în cazul veniturilor din salarii, deoarece nu există limitări și la veniturile din activitățile independente.
Pensia de urmaș a soțului supraviețuitor acordată atunci când decesul soțului susținător a avut loc în urma unui accident de muncă sau boală profesională, cea acordată pe o perioadă de șase luni de la data decesului și cea acordată soțului care are în îngrijire unul sau mai mulți copii de până la șapte ani se pot cumula cu veniturile din salarii dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut.
Pe de altă parte, pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate nu se poate cumula deloc cu veniturile din salarii (nici în baza unui raport de muncă, nici în baza unui raport de serviciu). Același lucru e valabil și pentru pensia de urmaș a soțului supraviețuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate.
Pensia de urmaș a copilului încadrat în gradul III de invaliditate se poate cumula cu astfel de venituri atâta timp cât nu se depășește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv.
Actualizare: într-o variantă anterioară a acestui articol era precizat în mod eronat că în noua lege a pensiilor cumulul se poate face doar cu venituri pentru care se datorează CAS.
Reguli aplicabile după 1 septembrie
Noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), care va intra în vigoare din toamnă, va permite, în continuare, cumularea pensiilor cu alte venituri, fără a duce la suspendarea pensiei, doar că se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute pe lângă aceasta. Față de prevederile actualei legi a pensiilor, noua lege a pensiilor stabilește, la articolul 105, printr-o altă formulare, posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri - mai exact, în loc să se refere la venituri dependente și independente, legea se referă la venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuții de asigurări sociale (CAS), conform Codului fiscal.
După cum e stabilit în noua lege, cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:
- soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
- cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
Așa cum stabilește Codul fiscal, veniturile pentru care se datorează CAS sunt următoarele:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din activități independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- indemnizații de șomaj;
- indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
Apoi, potrivit noii legi, persoanele care îndeplinesc condițiile pentru obținerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obținerea uneia dintre acestea. Persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, vor trebui să opteze, până în octombrie, pentru dreptul cel mai avantajos.
Totodată, persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei pensii pentru activitatea prestată într-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii pot cumula această categorie de pensie cu pensia din sistemul public de pensii, pentru activitatea prestată în acest sistem.
Pe de altă parte, cei care îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei pensii pentru activitatea prestată în sistemul public de pensii și/ sau într-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii nu pot cumula această categorie de pensie cu pensia de urmaș.
În fine, cei ce îndeplinesc condițiile pentru obținerea mai multor pensii de urmaș reglementate de legi cu caracter special trebuie să opteze pentru obținerea uneia dintre acestea.
Reamintim că, pe lângă schimbările de mai sus, din acest an va exista un singur tip de pensie anticipată. Concret, se va renunța la pensia anticipată fără penalizări și va exista numai cea cu penalizări.
Comentarii articol (60)