ACCES PREMIUM
De ce premium?
Firmele pot da majorări salariale retroactive, dacă în perioada asta află că situația pe 2020 a fost mai bună decât se estima
Angajatorii care, în urma întocmirii situațiilor financiare pe anul 2020, constată că lucrurile nu au stat, anul trecut, atât de rău precum credeau pentru afacerea lor, pot decide să acorde majorări salariale retroactive, acolo unde consideră că este cazul, așa cum a subliniat un specialist în cadrul conferinței de HR organizate de avocatnet.ro săptămâna trecută. La fel se poate proceda, în anumite condiții, și cu banii pentru telemuncă.
Articolul continuă mai jos
“
Se acordă, în practică, inclusiv majorări salariale retroactive”, a punctat
Anca Iulia Zegrean, Partener și Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii în cadrul Biriș Goran SPARL, la
conferința avocatnet.ro.
“
Chiar am văzut companii care, după ce și-au închis anul financiar, acum în 2021, au constatat că, pe 2020, n-au stat așa rău. Au apreciat că salariații au depus un efort mai mare și, practic, au decis că se acordă majorări aferente anului 2020, care se plătesc acum. În esență, e în beneficiul salariatului. Nu văd de ce ai avea o problemă”, a adăugat specialista.
La întrebarea privind aspectul referitor la posibilitatea de acordare retroactivă a sumei de maximum 400 de lei/salariat, drept cheltuieli de telemuncă, Anca Zegrean a subliniat că
această sumă nu se poate acorda “retroactiv, înainte de intrarea în vigoare a legii”, întrucât legea nu retroactivează.
Cu toate acestea,
banii pentru cheltuielile cu telemunca, de până la 400 de lei/angajat,
se pot acorda retroactiv pentru lunile trecute,
însă numai pentru perioada în care exista efectiv facilitatea, adică după ce Legea nr. 296/2020 a intrat în vigoare. “
Adopți o politică, ar trebui să ai totuși o procedură internă pe zona asta sau să emiți o decizie în zona asta, pentru că salariații au suportat cheltuieli și în lunile respective”, a punctat avocata.
Reamintim că legislația muncii a fost modificată, pentru
a acorda posibilitatea angajatorilor de a oferi bani pentru telemuncă, prin Legea nr. 296/2020. Aceasta se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, plătite efectiv în februarie 2021.
În acest sens, firmele ar trebui să se gândească
fie la implementarea unui regulament, fie la implementarea unei politici de beneficii, pentru a putea acorda salariaților banii netaxabili de telemuncă.
Potrivit modificărilor legislative introduse prin Legea nr. 296/2020, sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea (precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, precum și pentru achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou), în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, nu pot depăși un plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care salariatul desfășoară activitate în regim de telemuncă. În aceeași lege se prevede că aceste sume trebuie acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.