Totuși, această recunoaștere a vechimii se face doar dacă sunt îndeplinite cumulativ două condiții:
- activitatea economică desfășurată ca PFA să genereze venituri nete de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară în anul pentru care se face recunoașterea (salariul minim în vigoare în anul pentru care se face recunoașterea);
- PFA-ul să fie înregistrat la Registrul Comerțului cu un singur cod CAEN sau cu codul CAEN principal pentru care se face recunoașterea vechimii.
Conform inițiatorilor, măsura era necesară pentru a elimina discriminarea existentă între persoanele care prestează muncă salariată și persoanele care prestează muncă independentă, deoarece ambele categorii contribuie la bugetul statului cu taxe.
„Ideea conform căreia doar o activitate prestată în baza unui contract de muncă poate fi considerată vechime în muncă este caducă, care nu corespunde foarte bine cu realitatea economică în care trăim. Nu există niciun argument și niciun motiv pentru care să menținem această discriminare față de PFA-uri. Dimpotrivă, statul trebuie să îi susțină și să îi încurajeze pe toți cetățenii care doresc să lucreze, fie că este vorba de muncă prin contract sau ca liber profesionist, întrucât ambele categorii cotizează la bugetul de stat”, scria în expunerea de motive ce a însoțit actul normativ în forma sa de proiect.
Totuși, la ce ajută concret această măsură? Potrivit explicațiilor date de Dan Năstase, Consilier Juridic specializat în relații de muncă, legea le este de folos celor care vor să ocupe funcții la stat. Consilierul a explicat faptul că principala situație avută în vedere a fost cea a persoanelor care vor să participe la concursurile organizate de instituțiile publice pentru ocuparea posturilor, iar una dintre condițiile cel mai des întâlnite este cea a vechimii în specialitate - pe care PFA-urile n-o puteau „bifa” până acum.
„Nu putem spune că este 100% greșită abordarea, în special în cazul celor care vor să ocupe astfel de funcții, și, în mod real și concret, au prestat activitățile respective în calitate de PFA, însă pentru a evita eventuale confuzii ar trebui corelat codul CAEN cu Clasificarea Ocupațiilor din România, acest lucru fiind semnalat chiar în avizul negativ al Consiliului Legislativ (aviz dat în timpul procesului de legiferare, dar de care parlamentarii n-au ținut cont - n. red.)”, a subliniat Dan Năstase într-un articol recent.
Atenție! Legea 125/2022 nu vizează și întreprinderile individuale sau familiale.