Dosarul privind indemnizaţia de creştere a copilului, ce se depune la DGASPC unde beneficiarul are domiciliul sau reşedinţa, trebuie să conţină următoarele documente:
- cererea-tip pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului;
- actele de identitate ale părinţilor copilului;
- certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul;
- certificatele de naştere pentru toţi copiii născuţi după anul 2010;
- certificatul de căsătorie sau livretul de familie;
- declaraţia părintelui care va beneficia de CCC;
- declaraţia celuilalt părinte;
- extras de cont pentru persoanele care solicită plata indemnizaţiei prin transfer bancar (titularul extrasului de cont trebuie să fie acelaşi cu titularul dosarului).
În schimb, cei ce obţin venituri din activităţi independente trebuie să completeze dosarul depus pentru CCC cu mai multe acte în funcţie de sursa veniturilor lor:
Venituri obţinute ca persoană fizică autorizată
Persoanele fizice autorizate (PFA) care doresc să intre în CCC trebuie să îşi suspende activitatea şi să depună, în termen de 30 de zile, declaraţia unică prin care anunţă Fiscul despre acest lucru. Mai mult, trebuie să înregistreze la Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului suspendarea activităţii şi să ceară instituţiei eliberarea rezoluţiei privind suspendarea.
Pe lângă documentele deja menţionate, dosarul trebuie să mai conţină şi adeverinţa eliberată de Fisc cu veniturile aferente anului anterior naşterii copilului şi cea cu veniturile estimate, pentru anul naşterii copilului, alături de două declaraţii unice - cea pentru veniturile obţinute în anul anterior naşterii copilului şi cea aferentă anului naşterii copilului.
Notă: Emiterea adeverinţei privind veniturile obţinute din activităţi independente pentru anul anterior naşterii copilului poate fi obţinută de contribuabili, printr-o cerere depusă în Spaţiul Privat Virtual, fără a mai fi necesară o deplasare la un oficiul fiscal.
Un alt document ce trebuie să se regăsească în dosar este declaraţia pe propria răspundere a beneficiarului prin care se obligă ca, în anul următor primirii indemnizaţiei, să prezinte agenţiei de plăţi şi indemnizaţii sociale de care aparţine dovada privind veniturile efectiv realizate pentru anul naşterii copilului eliberată de Fisc. Această adeverinţă se eliberează de către Fisc după depunerea declaraţiei unice pentru anul naşterii copilului.
Drepturi de autor şi drepturi conexe
Cei care obţin venituri din drepturi de autor sau drepturi conexe trebuie să depună pentru dosarul pentru CCC declaraţia unică şi adeverinţa eliberată de ANAF, cu veniturile realizate în anul anterior naşterii copilului.
În plus, trebuie ataşată şi adeverinţa pentru veniturile obţinute în anul naşterii copilului, ce trebuie să cuprindă un tabel explicit cu venitul brut pe fiecare lună, contribuţiile sociale reţinute (CAS, şomaj), impozitul reţinut şi valoarea lui (16% sau 10%), precum şi venitul net pe fiecare lună. Beneficiarul trebuie să aibă şi contractul de drepturi de autor, în copie şi original (dacă depune dosarul fizic la un ghişeu DGASPC) şi dovada suspendării activităţii, indiferent dacă are loc printr-o decizie de suspendare sau un act adiţional.
De asemenea, beneficiarul va depune şi o declaraţie pe propria răspundere că, în anul următor obţinerii indemnizaţiei, va prezenta agenţiei de plăţi dovada privind veniturile efectiv realizate în anul naşterii copilului eliberată de Fisc.
Exercitarea profesiilor liberale
În această categorie se încadrează cei care au profesii medicale, de avocat sau notar şi nu obţin venituri în baza unui contract individual de muncă. Pentru a putea solicita CCC şi indemnizaţia aferentă, cei îndreptăţiţi trebuie să îşi întrerupă activitatea şi să depună dovada deciziei de întrerupere la dosar, alături de declaraţia unică şi adeverinţa cu venituri realizate eliberată de Fisc pentru anul anterior naşterii copilului.
În plus, suspendarea activităţii trebuie anunţată în termen de 30 de zile Fiscului prin depunerea declaraţiei unice şi acest document urmând să fie adăugat documentelor de la dosar, împreună cu adeverinţa de venituri estimate, eliberată de Fisc pentru anul naşterii copilului.
Şi aceşti beneficiari trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere că vor prezenta agenţiei de plăţi de care aparţin dovada privind veniturile efectiv realizate în anul naşterii copilului eliberată de Fisc.
Convenţii civile, contracte de comision sau alte venituri asimilate salariilor
Cei ce obţin venituri asimilate salariilor trebuie să includă în dosarul pentru CCC adeverinţa privind veniturile obţinute în anul naşterii copilului, ce trebuie să expliciteze venitul brut pe fiecare lună, contribuţiile sociale reţinute, impozitul reţinut (16% sau 10%) şi valoarea lui, precum şi venitul lunar net.
Ca şi în cazul celorlalţi beneficiari din categoriile prezentate anterior, vor mai depune şi declaraţia unică şi adeverinţa eliberată de Fisc pentru anul anterior naşterii copilului, declaraţia unică pentru anul naşterii copilului, precum şi adeverinţa cu veniturile estimate, după depunerea declaraţiei rectificate, ca urmare a suspendării activităţii. Mai mult, dosarul trebuie să includă şi dovada suspendării activităţii, prin decizie de suspendare sau act adiţional, precum şi contractul, în copie şi original (dacă actele se depun fizic).
Şi aceşti beneficiari vor depune o declaraţie pe propria răspundere că vor prezenta la agenţia de plăţi şi indemnizaţii sociale de care aparţin dovada privind veniturile efectiv realizate în anul naşterii copilului eliberată de Fisc.
Important: Cei care obţin venituri din activităţi independente din categoriile menţionate mai sus trebuie să depună la dosar şi o adeverinţă privind perioada concediului de maternitate cu sumele primite pe fiecare lună.
Ce trebuie făcut la reluarea activităţii
Cei care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului sunt obligaţi să comunice, în scris, direcţiei generale de asistenţă socială unde au depus dosarul de CCC reluarea activităţii sau orice modificare ce duce la încetarea sau suspendarea plăţii acestei indemnizaţii în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.
Dacă reluarea activităţii nu se anunţă în timp util, beneficiarii vor primi în continuare indemnizaţia pentru creşterea copilului, urmând ca apoi sumele primite necuvenit să fie oprite din eventuale alte plăţi sociale, cum ar fi stimulentul de inserţie, sau să trebuiască să fie înapoiate agenţiei de plăţi sociale printr-o plată integrală.
Comentarii articol (3)