Costurile testării NU sunt suportate de angajator
Reamintim că vaccinarea este voluntară, iar salariaţii nu pot fi obligaţi în niciun fel de angajator să se vaccineze anti-COVID-19: „Niciun salariat nu poate fi condiţionat de către angajator să se vaccineze împotriva COVID-19, iar impunerea vaccinării de către un angajator este în afara cadrului legal”, este răspunsul primit recent de Avocatul Poporului din partea Ministerului Sănătăţii.
În aceste condiţii, este posibil ca unii angajatori să înceapă să ceară efectuarea periodică de către salariaţii lor a unor teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Însă, dacă aceste cheltuieli nu sunt suportate de către angajator, această cerinţă nu este legală.
„Nu li se poate impune salariaţilor testarea periodică şi nici suportarea costurilor, angajatorul având la dispoziție alte măsuri legale de prevenție pe care le poate lua în calcul”, ne-a explicat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relaţii de muncă.
Totuşi, care sunt măsurile de prevenţie pe care le poate lua în calcul un angajator în cazul salariaţilor nevaccinaţi? Telemunca sau munca la domiciliu reprezintă principala alternativă, dacă domeniul de activitate permite, urmată de munca în ture, situaţii deja prevăzute de HG 531/2021 ca măsuri obligatorii pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.
Această recomandare a fost făcută şi de două avocate din cadrul Kinstellar într-un webinar avocatnet.ro: „În măsura în care se va dori limitarea interacțiunii între angajații vaccinați și nevaccinați, telemunca rămâne principala alternativă de luat în considerare. O mențiune importantă aici este că ar trebui agreate reguli unitare cu privire la telemuncă cu toți salariații, fie ei vaccinați sau nevaccinați. În ceea ce privește munca în ture sau munca în schimburi, aceasta reprezintă un mod de organizare a programului de lucru potrivit căruia angajații se succed unul pe altul la același post de muncă potrivit unui anumit program. Așadar coroborată cu măsurile de protecție implementate conform legii și aceasta ar putea fi o alternativă pentru a asigura intersectarea redusă a salariaților vaccinați cu cei nevaccinați".
Costurile testării sunt suportate de angajator
Testarea salariaţilor pentru depistarea coronavirusului sau a altor boli care pun sănătatea publică în pericol este un cost al angajatorului pentru care, din ianuarie 2021, nu se plătesc taxe salariale, astfel că angajatorii care vor să implementeze o politică de testare periodică pot beneficia şi de facilităţi fiscale, pe lângă păstrarea unui mediu de lucru sigur.
Însă, chiar dacă angajatorul suportă aceste cheltuieli, li se poate impune salariaţilor testarea periodică?
„Avem încă o situație în care drepturile și libertățile persoanelor interferează, iar impunerea unor condiții și/sau restricții trebuie să fie justificată și rezonabilă. În varianta în care testarea este decontată/suportată de angajator, avem numai problema consimțământului salariatului și cea cu privire la garantarea dreptului la muncă. În același timp, respectarea dreptului la ocrotirea sănătății presupune protejarea tuturor persoanelor care își desfășoară activitatea în același loc, fie că vorbim despre colegi sau despre alte persoane în cazul activităților care se desfășoară cu publicul”, a mai explicat Dan Năstase.
Astfel, cât timp salariatul îşi dă acordul pentru efectuarea testării, totul este simplu. Dacă salariatul refuză, angajatorul ar putea impune testarea pentru a putea beneficia de condiţiile impuse de autorităţi pentru prestarea activităţii la o capacitate mai mare.
Recent, Guvernul a stabilit, prin HG 580/2021, că este permisă activitatea restaurantelor şi cafenelelor într-un grad mai mare de ocupare, a cinematografelor, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, dar şi a altor operatori economici, dacă persoanele (fără a face referire exactă dacă este vorba de angajaţi sau clienţi) sunt vaccinate împotriva COVID-19, prezintă un test negativ (RT-PCR sau antigen rapid) ori au trecut prin boală.
„Avem dispoziții legale care impun angajatorilor, pentru anumite domenii de activitate, să respecte o serie de măsuri de siguranță şi avem limitat/condiționat accesul publicului, fiind evidentă extinderea acestor măsuri și cu privire la angajații operatorilor economici care organizează sau desfășoară astfel de activități. Ar fi absurd să considerăm că măsurile se aplică exclusiv participanților și nu se aplică personalului cu care aceștia vor interacționa”, a subliniat consilierul juridic.
Firmele care nu activează în domeniile de activitate menţionate în HG 580/2021 au, în continuare, la dispoziţie telemunca, munca la domiciliu sau munca în ture, dacă au peste 50 de salariaţi, şi, mai nou, posibilitatea de a-şi organiza activitatea în funcţie de numărul de salariaţi vaccinaţi sau care au trecut prin boală.