Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
INS: Veniturile medii ale unei gospodării din România au fost de 5.216 lei în 2020, în creștere cu aproape 9%Veniturile totale medii lunare înregistrate într-o gospodărie din România au fost de 5.216 lei în 2020, cu aproape 9% față de anul precedent. Aproximativ 83,8% din banii românilor au mers pe diverse cheltuieli, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit sursei citate, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.840 de lei/lună/gospodărie (1.884 lei/persoană), în creştere cu 8,7 % faţă de anul 2019, iar veniturile în natură de 376 de lei/lună/gospodărie (146 lei/persoană), mai mult cu 11,7%, de la an la an.
De asemenea, salariile şi celelalte venituri asociate lor au format, anul trecut, cea mai importantă sursă de venituri, respectiv 68,2% dintre veniturile totale ale gospodăriilor, în scădere faţă anul anterior, cu 0,4 puncte procentuale.
Ca medii lunare, veniturile totale ale unei gospodării au reprezentat, în termeni nominali, 5.216 de lei/gospodărie, echivalentul a 2.031 de lei/persoană, în creştere cu 8,9%, respectiv cu 9,6% în comparaţie cu anul precedent.
Alianţa pentru Agricultură: Fermierii români au în continuare mare nevoie de glifosat. Țintele Green Deal impun scăderea consumuluiAlianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită sprijin pentru găsirea unor soluţii rezonabile, bazate pe date ştiinţifice, pentru continuarea asigurării protecţiei fitosanitare a culturilor din România, în condiţiile în care ţintele Green Deal impun fermierilor să scadă consumul de inputuri.
„Ţintele Green Deal transpuse în noua PAC prin strategiile «De la fermă la consumator» şi Biodiversitatea impun fermierilor să-şi scadă consumul de inputuri şi să rămână competitivi, atât pe piaţa UE, dar mai ales pe cea din afara UE, unde producătorii nu au aceleaşi constrângeri şi standarde precum cei europeni”, atrage atenţia Alianţa, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, condiţiile agropedologice şi climatice din ţara noastră, precum şi fărâmiţarea terenurilor agricole şi slaba capitalizare a fermierilor autohtoni, favorizează infestarea masivă cu buruieni şi dăunători. Datele din cercetare indică o rată foarte ridicată de infestare cu buruieni în unele regiuni (circa 700 seminţe din specii diferite de buruieni/metru pătrat).
ONU: Natura de pe o suprafață egală cu cea a Chinei trebuie reparată. Degradarea ecosistemelor afectează 40% din populația lumiiNatura de pe o suprafață egală cu cea a Chinei ar trebui restaurată pentru a îndeplini angajamentele climatice, susține Organizația Națiunilor Unite, care spune că refacerea ecosistemelor trebuie realizată „cu toată ambiția cursei spațiale.”
Eforturile de conservare existente sunt insuficiente pentru a preveni pierderea pe scară largă a biodiversității și prăbușirea ecosistemelor, a avertizat ONU, la lansarea programului „Un deceniu pentru refacerea ecosistemelor”.
Guvernele trebuie să-și asume angajamentul de a restabili cel puțin 1 miliard de hectare de teren până în 2030 și să facă un angajament similar pentru oceane, potrivit raportului Programului ONU de mediu (UNEP) și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), scrie The Guardian.
Oamenii folosesc de 1,6 ori resursele pe care natura le poate reînnoi în fiecare an, iar ONU atrage atenția că pe termen scurt câștigurile economice sunt prioritare față de sănătatea planetei.
Comentarii articol (0)