ACCES PREMIUM
De ce premium?
CNCD: Este discriminare dacă i se refuză unei femei dreptul de a lucra până la vârsta de pensionare a bărbaţilor. Angajatorul riscă amenzi
Refuzul unei companii de a-i permite unei femei să rămână în activitate până la vârsta de 65 de ani, vârsta standard de pensionare a bărbaţilor, este discriminatoriu, potrivit unei hotărâri recente a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a aplicat o amendă de 2.000 de lei unei entități care a făcut acest lucru. Această posibilitate există, încă din 2018, după ce Codul muncii a fost modificat ca urmare a unei hotărâri a Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care s-a stabilit că femeile pot opta, dacă vor, să îşi continue raportul de muncă până la 65 de ani, fără ca angajatorul să se poată opune.
Articolul continuă mai jos
CNCD a analizat recent o plângere depusă de o salariată a unei entități de stat căreia i-a fost refuzat un post de şef serviciu în domeniul său de activitate, pe care l-a câştigat în urma unui concurs. Salariata, care împlinea vârsta de pensionare de 61 ani şi 4 luni în iulie 2020, îşi exprimase opţiunea de a continua activitatea şi după vârsta de pensionare şi a stagiului de cotizare specifice femeilor până la împlinirea vârstei standard de pensionare specifice bărbaţilor, respectiv 65 de ani.
După o discuţie iniţială cu conducerea instituţiei din care s-a lăsat de înţeles că nu vor fi probleme în promovarea sa, ulterior a descoperit că trecerea pe postul câştigat nu i-a fost aprobată.
Salariata a depus instituţiei o cerere privind soluţionarea prelungirii activităţii, exemplificând că, în cazul altor doi bărbaţi din alte sucursale ale instituţiei, cererea de continuare după împlinirea vârstei de pensionare le-a fost aprobată. Conducerea locală a respins cererea afirmând că în cazul respectivilor bărbaţi era vorba de o prelungire a contractului individual de muncă şi nu de un act de numire în funcţie, cum ar fi fost în cazul salariatei care a promovat concursul pentru un post de şef al unui departament, şi că
"legea nu instituie obligaţia angajatorului de a menţine o persoană în activitate şi nici obligaţia de a motiva respingerea unei cereri de continuare a activităţii după data îndeplinirii condiţiilor standard de pensionare".
Trebuie menţionat că decizia CCR amintită mai sus, prin care s-a stabilit că
încetarea automată a contractului de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât pentru bărbaţi ar putea fi văzută ca o discriminare, dar şi ca o încălcare a dreptului de muncă al femeii, a fost transpusă, la câteva luni distanţă, în Codul muncii.
Astfel,
legislaţia muncii prevede că dacă salariata vrea să continue munca până la 65 de ani, ca bărbaţii, încetarea contractului de muncă nu va avea loc de drept la împlinirea vârstei standard de pensionare specifică femeilor. În plus, angajatorul pe care salariata l-a informat, în scris, că alege să continue munca şi peste vârsta standard de pensionare nu se poate opune acestei decizii.
Analizând documentele depuse în plângere, CNCD a constatat că respingerea cererii de menţinere în activitate a salariatei încă un an după ieşirea la pensie pentru limita de vârstă şi, în schimb, aprobarea cererii de menţinere în activitate a altor salariaţi, din alte judeţe, a avut la bază vârsta, respectiv genul/sexul acesteia, ceea ce reprezintă fapte de discriminare. În plus, Consiliul consideră că prin încetarea contractului de muncă al salariatei i-a fost încălcat dreptul la muncă al acesteia.
"[D]in lipsa unor acţiuni şi măsuri concrete pentru respectarea egalităţii în activitatea economică şi în materie de angajare şi profesie au fost produse efectele discriminatorii", se arată în comunicatul CNCD.
Angajatorul salariatei a fost amendat cu 2.000 lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.