Dacă salariata vrea să continue munca și peste vârsta de 63 de ani, până la 65, ca bărbații, încetarea contractului de muncă nu va mai avea loc de drept la 63 de ani, ca până acum. Iar angajatorul căruia salariata i-a pus în vedere în scris că alege să continue munca și peste 63 de ani nu se va putea opune acestei decizii. Modificarea Codului muncii în acest sens e cuprinsă în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2018, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 963 din 14 noiembrie 2018 și se aplică deja.
În fapt, modificarea nu face decât să oglindească o decizie dată anul acesta de CCR, prin care s-a spus că femeilor trebuie să li se dea șansa să lucreze până la 65 de ani, dacă vor acest lucru, nu doar până la 63 de ani. Specialiștii în legislația munci au interpretat decizia CCR în ideea că niciun angajator nu mai poate acum să constate că salariatei care și-a îndeplinit stagiul de cotizare îi încetează de drept contractul atunci când ajunge la 63 de ani. Aceștia erau de părere că orice angajator care procedează altfel e pasibil de a pierde apoi un proces cu fosta angajată pe acest subiect.
"c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepțional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II", scrie acum în Codul muncii.
Dacă salariata se poate pensiona la 63 de ani și dorește acest lucru, atunci nu va putea să-i pretindă nimeni să lucreze peste vârsta la care are dreptul să se pensioneze. Totuși, dacă va dori să lucreze peste vârsta aceasta, va trebui să facă opțiunea în scris ca să i-o poată opune angajatorului. "Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit.c) teza întâi (citat mai sus - n.red.)", prevede Codul, mai nou.
Comentarii articol (5)