Așa cum sunt definite de actul normativ, inundațiile cuprind atât ploile abundente, cât și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren sau fenomenele meteorologice deosebite.
Concret, ajutoarele de urgență pot avea următoarele valori:
- 6.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
- 4.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50% și 75%;
- 2.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25% și 50%;
- 1.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;
- 1.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.
- în cazul în care, în urma inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite, se înregistrează pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.
Plata ajutorului de urgență se va face fie prin mandat poștal, fie prin cont bancar. În cazul plății prin cont bancar, titularul își va exprima opțiunea într-o declarație pe propria răspundere.
E de reamintit aici că, în plus, pe lângă ajutorul de la stat, cei afectați de inundații și care au încheiată o poliță de asigurare obligatorie a locuinței pot solicita despăgubiri Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
De altfel, PAID a anunțat tot joi, așa cum a fost citat de agerpres.ro, că este “pregătit să-i despăgubească rapid pe toţi proprietarii locuinţelor asigurate pentru daunele cauzate de inundaţii, alunecări de teren sau cutremure”.
Mai multe detalii despre asigurarea obligatorie a locuinței și despre riscurile pe care le acoperă pot fi citite în acest material.
Comentarii articol (0)