Asigurarea locuinței este obligatorie pentru toți proprietarii de locuințe, conform Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.
Astfel cum am menționat mai sus, asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale se referă la daunele cauzate de cutremure de pământ, alunecări de teren și inundații. Sunt acoperite atât daunele produse prin efect direct al dezastrelor naturale la care am făcut referire anterior, cât și cele produse prin efect indirect.
În privința valorii poliței PAD, aceasta variază în funcție de tipul de locuință:
- pentru construcțiile cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/ sau chimic, suma asigurată ce poate fi acordată în cazul producerii evenimentului împotriva căruia există asigurare este 100.000 de lei; prima anuală de asigurare, în acest caz, este de 130 de lei;
- pentru construcțiile cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/ sau chimic, suma asigurată ce poate fi acordată în cazul producerii evenimentului împotriva căruia există asigurare este 50.000 de lei; prima de asigurare, în acest caz, este de 50 de lei/an.
Atenție! Asigurarea acoperă doar daunele produse locuințelor, nu și pe cele produse anexelor, dependințelor, dotărilor și utilităților care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurilor din interiorul locuinței.
Contractul de asigurare va fi încheiat cu o societate de asigurare/ reasigurare, constituită prin asocierea societăților de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, numită „Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale” (PAID). Contractul poate fi încheiat fie direct cu această societate, fie indirect, prin mijlocirea societăților de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă.
Conform paidromania.ro, intermediarii autorizați de asigurări sunt: ABC Insurance, Allianz-Țiriac, Allianz-Țiriac Unit Asigurări, Asirom, AsitoKapital, BRD Asigurări Generale, Eurolife FFH, EximAsig, Garanta Asigurări, Generali, Grawe, Groupama, NN, Omniasig, SIGNAL-IDUNA Asigurări și Uniqa.
În ceea ce privește înscrisul care să ateste asigurarea, acesta se numește „poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale”, adică polița PAD, pe scurt. Valabilitatea poliței poate fi verificată aici.
În cazul în care polița PAD nu este încheiată, proprietarii de locuințe riscă o amendă între 100 și 500 de lei.
Cei care vor să își asigure locuințele și de alte riscuri care nu sunt acoperite de asigurarea obligatorie pot încheia o asigurare facultativă. Aceasta din urmă asigură inclusiv bunurile din casă în caz de inundații provocate de alți vecini din bloc sau de defecțiuni ale sistemelor de apă, incendii, vandalism și altele.
Cei care au încheiat deja asigurarea obligatorie trebuie să știe că, în cazul producerii unor incidente prevăzute în asigurarea facultativă, vor fi despăgubiți întâi prin asigurarea obligatorie și apoi prin cea facultativă. Subiectul acesta a fost dezbătut pe larg de redacția noastră și îl puteți accesa aici.
Comentarii articol (5)