Luna iulie 2021 aduce termene și obligații de raportare importante pentru companii. Printre altele, avem implementarea unor noi reguli pentru comercianții de alimente neambalate, intrarea în vigoare a noilor reguli de TVA la comerțul electronic, declararea și plata impozitelor micro și pe profit pentru al doilea trimestru din 2021, măsuri suplimentare de relaxare pentru afaceri și altele. Iată, concret și în detaliu, la ce aspecte trebuie să fii atent în săptămânile următoare.
1. De la 1 iulie, se aplică noi reguli de TVA la comerțul electronic. Astfel, Codul fiscal a fost modificat, începând cu 1 iulie, pentru a adapta regulile de TVA pentru comerț electronic la noutățile stabilite de autoritățile europene pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.
2. Tot de la 1 iulie, a devenit funcțional certificatul digital verde privind COVID-19, valabil inclusiv pentru călătorii în interes de afaceri sau serviciu. Versiunea electronică a certificatului se poate obține online, inclusiv ca fișier PDF ce se poate tipări, cu ajutorul unei aplicații speciale care e deja funcțională. Pentru cei care nu pot obține documentul online, versiunea tipărită se mai obține și de la direcția teritorială de sănătate publică, de la primărie sau de la serviciul de evidență a persoanelor.
3. Demersurile pentru împărțirea dividendelor interimare pentru primele două trimestre ale anului 2021 pot începe de la 1 iulie. Odată cu încheierea trimestrului al doilea al anului 2021, firmele care au înregistrat profit în primele două trimestre din 2021 pot începe deja demersurile necesare împărțirii dividendelor interimare. Pentru a împărți profitul trimestrial, companiile sunt obligate să facă situații financiare interimare, iar legislația a fost modificată, în prima parte a anului, pentru a introduce noi obligații și amenzi în legătură cu acest tip de bilanț.
4. De la 1 iulie încep și controalele referitoare la verificarea distrugerii ambroziei la firmele care dețin în proprietate terenuri. Această obligație de stârpire a ambroziei este reglementată prin lege, iar limita minimă a amenzilor pe care le pot primi cei care nu o respectă a fost majorată anul trecut la 10.000 de lei, pentru firme. De asemenea, în acest an s-a prelungit termenul pentru controalele efectuate de autorități, în sensul că acestea pot avea loc până la finele lunii octombrie, și nu doar în luna iulie.
5. Începutul lunii iulie aduce o nouă etapă de relaxare pentru firme și persoanele fizice. Vorbim, printre altele, despre funcționarea restaurantelor și cafenelelor, în spațiile interioare, dar și a teraselor, inclusiv cele ce țin de unități de cazare, la capacitate maximă (față de 70%, cum fusese până acum), în intervalul orar 05:00 - 02:00, dar și despre creșterea numărului de participanți la diverse activități de divertisment sau la evenimente private, precum nunți sau botezuri.
6. Starea de alertă se aplică până pe 11 iulie, dar sigur va fi prelungită, din moment ce Guvernul are un plan de măsuri de relaxare ce cuprinde inclusiv luna august. Astfel, pe lângă etapele de relaxare din 15 mai, 1 iunie și 1 iulie, autoritățile au în vedere, în funcție de evoluția situației epidemiologice, și o etapă de relaxare propusă pentru 1 august.
7. 11 iulie este, de asemenea, acea zi din an fără controale ale inspectoratelor teritoriale de muncă la angajatori. Practic, acea zi este Ziua Inspecției Muncii, iar personalul de control poate să se ducă la firme doar pentru activități de informare. Acesta nu desfășoară, însă, nicio verificare la angajatori în ziua de 11 iulie a fiecărui an, conform unui act normativ aplicabil de la finele anului 2018. Cu toate acestea, 11 iulie pică, în 2021, într-o zi de duminică, zi în care oricum ar fi fost vorba despre mai puțini angajatori vizați de eventualele controale decât de obicei.
8. Începând cu data de 14 iulie, comercianții de alimente neambalate vor avea de îndeplinit noi obligații. Aceștia vor trebui să-și informeze clienții cu privire la prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în respectivele produse, dacă vând produse neambalate, fie direct, în magazine sau restaurante, fie pe internet, potrivit unui ordin care se va aplica din 14 iulie 2021.
9. 20 iulie este ultima zi de înscriere a firmelor pentru granturile acordate de stat sectorului HoReCa. Înscrierile au început pe 29 iunie și se pot face până pe data de 20 iulie, inclusiv. Astfel, persoanele juridice active în domeniul HoReCa pot cere, timp de douăzeci și două de zile calendaristice de la demararea înscrierilor, până la 800.000 de euro, sub formă de grant, pentru a acoperi 20% din pierderile suferite în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.
10. Până pe 26 iulie trebuie declarate și plătite impozitele pe veniturile microîntreprinderilor și pe profit (cine a optat pentru sistemul trimestrial la profit), aferente celui de-al doilea trimestru din 2021. De asemenea, reamintim că
declararea și plata impozitului specific aferent semestrului 1 al anului 2021 se amână, cu titlu de excepție, pentru 25 decembrie, potrivit unui OUG publicat recent în Monitorul Oficial. Având în vedere că, până acum, au fost acordate două scutiri, valabile în perioada 1 ianuarie - 29 iunie, rezultă că, în semestrul 1, se aplică numai impozitul aferent datei de 30 iunie 2021, care se va declara și plăti conform noii modificări.
11. Până pe 31 iulie, ANAF va publica lista datornicilor persoane juridice în trimestrul al doilea din 2021. Pe lista datornicilor, publicată trimestrial de către ANAF și cunoscută în spațiul public drept "lista rușinii", sunt incluse firmele care au datorii către Fisc mai mari de 100.000 de lei. Această listă poate fi accesată online, de oricine dorește, iar cei care nu vor să mai apară pe această listă trebuie să-și achite datoriile restante.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în primele zile ale lunii. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).